Понеделник, 13 Май 2024

Отбелязваме 170 години от рождението на Стефан Стамболов

Отбелязваме 170 години от рождението на Стефан Стамболов
Публикация   06:53     31 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     144

През целия си кратък живот от 41 години Стамболов не се отказал от литературна дейност

   Отбелязваме 170 години от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов.

   Той е роден на 31 януари 1854 г. в Търново. Стамболов е апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участвал е в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Бил е руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия.

   През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството му.

   Критикуван е заради диктаторските му методи. Сред основоположниците е на икономическия и културния подем на България, продължил в десетилетията до Балканските войни.

На 3 юли 1895 г. Стефан Стамболов е нападнат и съсечен в центъра на София. Два дни по-късно умира от раните си.

    През целия си кратък живот от 41 години Стамболов не се отказал от литературна дейност, писал е и по-късно, превел е книгата на Макгахан за ужасите на Батак, така, че той никога не се отказва и от литературните си амбиции.

   Той е типичен представител на средната и по-богатата класа, която на практика е двигател на нашите възрожденски процеси, без да отричаме участието на народа, на съсловията, на духовенството, каза  за "Нощен Хоризонт" проф. Пламен Павлов.

    На практика на 19 - 20 години години Стамболов влиза в историята, допълни проф. Павлов.

    "В Букурещ проявява жив интерес към комитетите, които гради Левски, нямаме данни дали лично се е срещал с Левски, но той е вътре в тези неща и не случайно комитетската организация след гибелта на Апостола и след провала на Атанас Узунов (човекът, който трябва да замести Левски в БРЦК- бел.ред.), на практика 20 годишният Стамболов е натоварен с високата мисия да бъде главен апостол на България, изтъкна още проф. Павлов.

   Проф. Павлов разказа още защо въстанието в Първи революционен окръг, където е главен апостол, не избухва с мащаба на Априлското въстание.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha