Понеделник, 29 Април 2024

Собственикът на ,,Булмаркет,, Станко Станков получи голямата награда на ,,Фондация Атанас Буров"

Собственикът на ,,Булмаркет,, Станко Станков получи голямата награда на  ,,Фондация Атанас Буров
Публикация   12:25     31 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     1827

На стилна церемония в столичния "Гранд хотел София" той получи статутуетката за принос към индустриалното управление

   Собственикът и председател на Съвета на Директорите на "Булмаркет Груп" и "Астра Финанс" Станко Станков получи една от двете големи, които всяка година присъжда "Фондация Атанас Буров". На стилна церемония в столичния "Гранд хотел София" той получи статутуетката за принос към индустриалното управление. Призът му бе връчен от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Наградата за банково управление взе Цветанка Минчева - главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк".
 
   Станко Станков е завършил Икономическия Университет във Варна - специалност "Счетоводство и контрол". Работил е последователно като икономист, счетоводител, и гл. счетоводител в системата на "Аграрно-промишлен комплекс" в гр. Балчик. От 1987 г. до 1990 г. е бил началник финансов отдел на Община Балчик, от 1990 г. до 1991 г. - секретар на Община Балчик. От 1991 г. до 1995 г. е кмет на Община Балчик, през 1995-1996 г. - директор клон Балчик на "Първа Частна Банка". През 1996 г. основава "Булмаркет" и оттогава досега е собственик, изпълнителен директор, а от миналата година председател на Съвета на Директорите на "Булмаркет Груп" и "Астра Финанс".
 
   Днес, 27 години след основаването си, групата "Булмаркет" включва над 30 компании - "Булмаркет ДМ", "Порт Булмаркет", "Булмаркет Рейл Карго", "Астра Биоплант", "Олео Протеин", "Оберьостерайхише Биодизел България", "Хай Протеин", "Астра Сторидж" и други. Има дъщерни дружества в Румъния, Сърбия и Швейцария.
"Булмаркет" е един от най-големите търговци на петролни продукти в България и Румъния. Продава LPG, CNG, LNG, дизел, бензин, мазут и битум. Компанията е единствен производител на биодизел и фармацевтичен глицерин в България и е най-големият на Балканите с три завода за растителни масла, биодизел и фармацевтичен глицерин.
 
  "Булмаркет" е собственик на първия частен железопътен превозвач в България с две дъщерни компании в Румъния и Сърбия и собственик на най-голямото частно пристанище в България по река Дунав. Вмомента завършва реновирането на оборудването на "Локомотивно-вагонен завод 1866", в гр. Русе, който ще стартира през есента на тази година. Там ще се извършва ремонт на локомотиви и вагони, както и производство на нови вагони.
 
   Групата "Булмаркет" има над 1800 работници и служители, над 5 млрд. лв. оборот за миналата година и над 1,5 млрд. лв. активи.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha