Атестацията на учителите се отлага за пореден път

Атестацията на учителите се отлага за пореден път
Публикация   07:23     29 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     288

Атестиране ще може да се прави и без в училището да е минала инспекция

   Стана ясно, че атестацията на учителите, която бе замислена да се прави на всеки 4 г. с цел отсяване на по-добрите преподаватели, се отлага за пореден път – този път за 2025 г. Това предвиждат промени в наредбата за статута и професионалното развитие на учителите и директорите, предложени от МОН.

   От министерството на образованието анонсираха предложенията като такива, които ще решат един от най-големите проблеми за заетите в сектора – блокираното кариерно развитие на над 70 000 педагогически специалисти, пише “Сега”. В момента, за да израсте в кариерата учител или възпитател, трябва да отговаря на няколко изисквания – като стаж, професионална квалификационна степен и др., но и да е преминал атестиране в съответната образователна институция. Същото изискване има и за кариерното развитие на директорите, зам.-директорите, психолозите и други педагогически специалисти. Атестиране обаче могат да провеждат само училища и детски градини, които са преминали инспектиране от Националния инспекторат по образование, предаде “24 часа”.

    Проблемът обаче е, че Инспекторатът не може да провери всички училища и детски градини за кратък период от време. От сайта на НИО става ясно, че за 2022/23 г. например са инспектирани едва 121 училища (120 от София). За периода 2019-2021 г. са проверени малко над 300 образователни институции, което на фона на над 2300-те школа у нас изглежда символична бройка (Между 15 септември 2021 г. и 1 декември 2023 г. пък е инспектирана само една детска градина). Така, за около 3 г. са атестирани едва около 15% от педагогическите специалисти, поясняват от МОН. И обясняват, че по тази причина всички останали учители и директори са в неравнопоставено положение, тъй като “единствената причина за липса на кариерно развитие за тях е формалното изискване в действащата нормативна уредба по отношение на атестирането”.

   Затова МОН предлага промяна, която ще премахне зависимостта между атестирането и инспекциите на Националния инспекторат по образование. Т.е. атестиране ще може да се прави и без в училището да е минала инспекция. От ведомството посочват, че измененията ще позволят кариерното развитие на педагогическите специалисти още от тази учебна година, както и че ще решат проблема с невъзможността за увеличаване на заплащането на учителите в редица училища поради непроведена атестация през последните години. “Това е и мярка за задържане на специалистите в системата, която е особено важна за младите учители, които в момента на практика не могат да растат в кариерата”, мотивират се от МОН.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още