Петък, 20 Септември 2024

Икономисти: Няма да покрием критериите за еврозоната до 2025 г.

Икономисти: Няма да покрием критериите за еврозоната до 2025 г.
Публикация   20 Ян, 2024   /     akcent.bg   /     339

България е вкарана в сивия списък за пране на пари, което е друг проблем

   България няма да успее да покрие изискванията, за да се присъедини към еврозоната през 2025 г. - около това мнение се обединиха икономистите Любомир Дацов и Георги Вулджев.

   "Най-вероятно няма да покрием критерия за влизане в еврозоната догодина. Критерия трябва да сме го покрили не до догодина, а до май, което изглежда невъзможно", коментира Вулджев. Според него влизането ще се отложи са 1-2 години.

   В Давос премиерът акад. Николай Денков, финансовият министър Асен Василев и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се срещнаха с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху, за да обсъдят кои са следващите стъпки, които България трябва да предприеме, за да влезе в еврозоната от 1 януари.

   "Почти всички данъчни закони, които бяха приети, бяха приети, са пълно безумие от гледна точка на правене на бизнес среда. Те я влошават, вкарват допълнителни разходи за т.нар стоки с фискален риск", посочи Дацов.

   Дацов припомни и друг проблем - България е била вкарана в сивия списък за пране на пари. "Това е значителен политически проблем. Ако някой го преглътне в Европа, ще бъде цяло чудо, защото според мен това е по-сериозният политически проблем", посочи Дацов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha