Събота, 27 Април 2024

Реален шанс за втори мост над Дунава при Русе - ЕК одобри предпроектно проучване за изграждането му

Реален шанс за втори мост над Дунава при Русе - ЕК одобри предпроектно проучване за изграждането му
Публикация   08:08     17 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     446

Дългоочакваното одобрение става по линия на военната мобилност

  Европейската комисия одобри финансирането на предпроектното проучване за нов мост над река Дунав по маршрута Русе- Гюргево между България и Румъния, съобщи румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну.
 
  Мостът Русе- Гюргево  II се очаква да бъде построен от CNAIR (Румънската национална компания за магистрали и национални пътища).

   Финансирането ще бъде осигурено по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ), по-специално по компонента за военна мобилност. Новият мост има за цел да осигури трансгранична свързаност между Румъния и България, за да осигури гладък пътен трафик. Общата стойност на договорите за изпълнение в рамките на това заявление за финансиране се оценява на 13,8 милиона евро. Половината от парите ще дойдат от еврофондове. Срокът за изпълнение е 39 месеца.

Гриндяну обяви новината, след като проведе среща с Катлийн Ан Кавалек, посланик на САЩ в Румъния, и Джордж Цунис, посланик на САЩ в Гърция, съобщи "Румъния Инсайдър".

   "Обсъдихме регионалната свързаност по оста север-юг, с акцент върху връзките между Украйна, Молдова, Румъния, България и Гърция, както и пътните връзки като магистралата за Молдова (Плоещ-граничен пункт Сирет), проекта Виа Карпатия (транснационална магистрална мрежа, свързваща Клайпеда в Литва със Солун в Гърция) в рамките на инициативата "Три морета" и железопътните връзки", каза румънският транспортен министър.

    Гриндяну е подчертал значението на пристанище Констанца, което според него може да се превърне в "отлична връзка между логистичните маршрути в Централна, Западна и Източна Европа и Азия".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още