Четвъртък, 9 Май 2024

Представиха работата на Русенския университет по проекти в рамките на регионална конференция на БТА

Представиха работата на Русенския университет по проекти в рамките на  регионална конференция на БТА
Публикация   10:20     17 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     354

По линия на програмите за трансгранично сътрудничество и INTERREG са изпълнени над 20 проекта

   Доц. д-р Десислава Атанасова, заместник-ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ по интернационализация и комуникационна политика представи работата на русенската Алма Матер по програми в рамките на първата в страната регионална конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, организирана от Българската телеграфна агенция /БТА/. Събитието има за цел да популяризира европейските политики по сближаване в България и на Балканите и се проведе в Националния пресклуб на БТА в крайдунавския град.

   За периода 2021-2027 Политиката на Европейския съюз за инвестиции има 5 основни цели. За Русенския университет, като мултидисциплинарна академична институция и изследователски университет, те са еднакво важни, а именно: по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа; по-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа с икономика в преход към нулеви нетни въглеродни емисии; по-добре свързана Европа чрез подобряване на мобилността; по-социална и по-приобщаваща Европа и Европа по-близо до гражданите.

   „За Русенския университет новото поколение фондове не са само възможност за финансиране на научноизследователски и приложни инициативи. Нека не забравяме, че те имат за цел да помогнат на регионите да постигнат екологосъобразен цифров преход и да намалят диспропорциите в развитието в ЕС.“, посочи доц. д-р Десислава Атанасова.

   Университетът и неговите филиали във Видин, Силистра, Разград, с утвърдените  международни партньорства и развитието на партньорски мрежи практически е движеща сила за развитието на българската част от Дунавското пространство, осигурявайки както развитието на човешкия капитал, така и иновативните решения за преодоляване на основните предизвикателства. Сред тях са енергийният индустриален суверенитет, адаптирането към изменението на климата, демографската криза, сигурността, преодоляване на социална изолация.

   „Това изисква от нас активна институционална позиция, която да подпомага сътрудничеството между всички заинтересовани страни. За това част от предизвикателството пред нас е не просто да разработваме качествени проекти, а да инициираме различни формати, чрез които да активизираме общностите да припознават общите си интереси и цели и да си партнират в тях.“, подчерта доц. д-р Атанасова.

   По линия на програмите за трансгранично сътрудничество и INTERREG са изпълнени над 20 проекта. Сред последните са успешно приключилият в края на миналата година проект за център за върхови постижения. Освен в INTERREG – България-Румъния, университетът участва и в аналогичната програма за Балкани-Средиземно море. 

   Благодарение на възможностите, които осигуряват международните и национално финансираните проекти, Русенският университет повиши своя научно-изследователски капацитет и подобри научно-изследователската инфраструктура. Тези проекти затвърдиха и силното международно присъствие на Русенската Алма Матер. Те подпомагат сближаването на регионите чрез подкрепа за тяхното развитие както на територията на страната, така и в трансграничен план на всички територии, защото без сближаване и сътрудничество недостатъците на по-слабо развитите територии ще нарастват.

   „През новия програмен период ще продължим да изпълняваме проектите за Центрове за върхови постижения и компетентност в тяхната следваща фаза на развитие. В същото време предстоят и много нови проекти. Най-интересните на сегашния етап са участието ни в Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България по Национален план за възстановяване и устойчивост, за който подадохме проектно предложение през миналата седмица, и новият Център за компетентности „Синьо иновативно и устойчиво управление на крайбрежната морска и речна околна среда и ресурси - BLUE-CRISTAL“, за който предстои да бъде подадено проектно предложение през месец март.“, каза доц. д-р Атанасова.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha