Четвъртък, 2 Май 2024

Автомагистралата ,,Русе – Велико Търново,, е знакова за региона

Автомагистралата ,,Русе – Велико Търново,, е знакова за региона
Публикация   12:33     16 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     363

Надяваме се АПИ да се справи с това предизвикателство, заяви Николай Дечев

   Автомагистралата „Русе – Велико Търново“ е знакова за региона, надяваме се да бъде завършена в програмния период. Това заяви Николай Дечев, началник на отдел „Наблюдение и оценка“ в Дирекция „Координация на програми и проекти”, Министерство на транспорта и съобщенията. Дечев взе участие в провеждащата се в Русе регионална конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Домакин на събитието е Националният пресклуб на БТА в Русе. 

   „Инвестициите са много сериозни, много сериозен ресурс е необходим за завършването на автомагистралата, но се надявам бенефициентът Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да се справи с това предизвикателство”, каза Дечев. 

   Изграждането на първите два участъка от магистралата, чиято обща дължина е 133 км, ще се финансира по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Първа копка бе направена в землището на община Ценово, област Русе, на 3 декември 2023 г. С изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“ (на „основната“ TEN-T мрежа) ще се осигури връзка с автомагистрала „Хемус“ и „Дунав мост“ I при Русе, където е трансграничната връзка с Румъния. 

   За модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в българо-румънския участък на река Дунав е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 20,63 млн. лева, а за хидрографско оборудване е предоставена безвъзмездна помощ до малко над 2 милиона лева, стана известно от предоставените по време на конференцията данни. 

   В тях се посочва още, че инвестициите в района на град Русе по програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. възлизат на 1,39 млрд. лева за жп инфраструктура, за пътна инфраструктура – 1,38 млрд. лева, за интермодалност, зарядни станции, системи и безопасност са предвидени 789 млн. лева, а за интермодалност в градски условия – 92 млн. лева.

    Николай Дечев благодари на БТА за организираната ползотворна дискусия. 

   Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha