Неделя, 28 Април 2024

Петимата най-богати са удвоили богатството си, докато 5 млрд. души са станали по-бедни

Петимата най-богати са удвоили богатството си, докато 5 млрд. души са станали по-бедни
Публикация   12:24     16 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     636

Тяхното богатство е растяло с 14 милиона долара на час.

           Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатството от 405 млрд. долара до 869 млрд. долара от 2020 г. насам. Тяхното богатство е растяло с 14 милиона долара на час. На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни. Това показва най-новият доклад на Oxfam – неправителствената организация за борба с бедността, посветен на нарастващите неравенства в световен мащаб.

        КЛЮЧОВИ ФАКТИ

  • Ако настоящите тенденции се запазят, то в рамките на едно десетилетие светът ще бъде свидетел на първия си трилионер (притежаващ състояние от или над 1000 милиарда долара), пише още в доклада. По отношение на бедността обаче – тя няма да бъде изкоренена още 229 години.
  • Докато милиардери от цял свят обсъждат геополитически и икономически предизвикателства на започналия вчера в Давос Световен икономически форум, докладът на Oxfam се спира на мащабните неравенства между най-богатите и най-бедните слоеве от населението.
  • Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен директор или основен акционер. Тези корпорации имат обща оценка от 10,2 трилиона долара – сума, която надскача общия брутен вътрешен продукт в рамките на година на всички страни от Африка и Латинска Америка, пише още в доклада.

ВАЖЕН ЦИТАТ

„Свидетели сме на началото на едно десетилетие на разделение, тъй като милиарди хора поемат икономическите удари от пандемията, инфлацията и войната, докато богатството на милиардерите процъфтява. Корпорациите доставят повече приходи за тях за сметка на всички останали”, заяви Амитаб Бехар, временно заемащ поста на изпълнителен директор на Oxfam, цитиран от БТА.

КЛЮЧОВА ИСТОРИЯ

    Силният скок на изключителното богатство през последните три години се затвърди, докато глобалната бедност остава затънала на нивата си отпреди пандемията. Милиардерите сега са с 3.3 трлн. долара по-богати в сравнение с 2020 г. Богатството им е нараснало три пъти по-бързо от темпа на инфлация, отчита Oxfam.

   Според организацията “въпреки че представляват едва 21% от световното население, богатите страни от Глобалния север притежават 69% от световното богатство и са дом на 74% от милиардерите по света.

   Притежаването на акции облагодетелства предимно най-богатите. Най-богатият 1% от хората притежава 43% от всички глобални финансови активи. Те държат 48% от финансовото богатство в Близкия изток, 50% в Азия и 47% в Европа.

   Големите корпорации са се насочили към рекордни печалби през 2023 г. Най-големите 148 корпорации в света заедно са имали 1,8 трилиона долара общи нетни печалби през първите пет месеца на 2023 г., което е представлявало скок с 52% спрямо средните им нетни печалби през периода 2018 – 2021 г.

   Докладът установява още и че за всеки 100 печалба, реализирана от големите корпорации между юли 2022 г. и юни 2023 г., 82 долара са били изплатени на големите акционери.

   “Монополите вредят на иновациите и смазват работниците и по-малките предприятия”, казва още Бехар.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още