Понеделник, 29 Април 2024

Търси се нов живот на Консулството на Русия в Русе

Търси се нов живот на Консулството  на Русия в Русе
Публикация   10:14     15 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     413

Канят се представители на бизнеса на оглед на сградата на ул. ,,Ниш,,

  

   Община Русе търси мнение и становище от членовете на Обществения съвет по икономическите въпроси за какво да бъде използвана сградата, в която до скоро се помещаваше Руското консулство.

  В тази връзка утре, 16 януари от 14 часа, ще бъде осъществен достъп до сградата за онези, които проявят интерес, се казва в писмо на кмета от петък, 12 януари.

  Пред БНТ преди година общината е заявила желание сградата отново да е консулска, независимо на коя държава, но смятат, че е правилно да е консулство на Румъния.

   Архитект Венцислав Илиев, проектант на сградата на Генералното консулство на СССР/Русия в Русе казва през май 2023 г. за БНТ:

   "Доста сериозна и трудна за реконструкция такава една сграда, ако и да е построена 60-те години. Сградата е с площ около 1500 кв. м., включително подземния етаж или сутерена, както се нарича. Има два подземни гаража и два надземни. На първия етаж са консулските помещения – кабинетът на консула, на вицеконсула, на дипломат, библиотека, помещение за счетоводител, малко фоайе и зала с мултифункционално предназначение, направихме и кинокабина. На втория етаж има 5 апартамента. Двата са едностайни, два двустайни и един примерно и той двустаен с всички необходими помещения. В мазата единственото нещо, което поискаха, беше да направим сауна. Действително има една малка сауна. Този период на 85-а година дойдоха руснаците, които щяха да обитават и работят в тази сграда, заедно с тогавашния консул Колесников и след това в сградата съм влизал един път само.“



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha