Вдъхновяващата Наталия Цекова – първата ромка, завършила НАТФИЗ

Вдъхновяващата Наталия Цекова – първата ромка, завършила НАТФИЗ
Публикация   15:59     13 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     565

   Наталия Цекова е първата ромка, завършила НАТФИЗ. Има две дипломи. Завършила е специалност “актьорско майсторство“ за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков, а след това магистратура “Публична реч“, отново там.

   Има няколко моноспектакъла в тандем със Здрава Каменова, последният е “Вкусът на живота“. Снима се активно в кино- и телевизионни продукции, сред тях са сериалът “Откраднат живот“, филмът “Големият френски обир“

   Израснала в ромската махала на село Лесново, община Елин Пелин. Майка й е шивачка, а баща й цял живот е работил като шлосер в Кремиковци. „Нормални хора сме, винаги сме си плащали тока и водата”, казва актрисата в едно свое тв интервю. Въпреки предразсъдъците, с които цял живот се сблъсква, момичето решава да стане актриса. „Просто бях артистична.

    Родителите ми не харесваха тази професия – кой родител иска детето му да стане актьор? Но все пак ме подкрепиха”, спомня си тя. Явява се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, желязно подготвена. Приема я проф. Здравко Митков, при когото са учили звезди като Калин Врачански, Силвия Петкова, Искра Донова и др. Четири години по-късно актрисата става първата ромка в страната ни, завършила НАТФИЗ. След като взима диплома за бакалавър, завършва и магистратура в Академията, специалност „Публична реч”.

   Като студентка се запознава със Здрава Каменова, която зрителите на „Откраднат живот” познават в ролята на симпатичната доктор Кунка Атанасова. Освен актриса, тя е и автор на много пиеси. Двете с Наталия започват работа по общ проект. „Здрава не знаеше, че съм ромка. Разбра за това, когато я запознах със семейството си. И остана възхитена”, разказва още актрисата. След тази среща планът за спектакъла се избистря в главата на колежката й: „Наталийо, давай да правим моноспектакъл!”, предлага Каменова.

   Така се ражда „Цигански колела” – представление за ромския етнос, с което Наталия Цекова веднага започва да получава покани да гостуване по сцените в цяла Европа.

   Работи върху  проект, ангажиран с ранните бракове в ромската общност. С мои колеги правим плейбек театър пред тези деца. Не искам да бъда учител, достатъчно е да бъда пример за децата по някакъв начин. Не искам да вкарвам в главите им мисълта за това какво трябва или не трябва да бъдат. Колкото повече изкуство влиза в училището, толкова по-добре.“

  Междувременно тя стига и до телевизията. Предлагат й работа в сутрешното предаване „По-иначе” на телевизия „Българе”. Там пък работи с друга звезда от „Откраднат живот” – Гергана Стоянова, която изпълнява ролята на д-р Поли Грънчарова. Гергана е основната водеща на шоуто, а Наталия – ко-водещата. Двете заедно прекарват много приятни часова в телевизионното студио, в което често им гостуват актьори от сериала. Цекова се запознава с всички тях много преди да получи роля в продукцията.

   В образа на медицинската сестра Надин актрисата поставя на дневен ред въпроси за дискриминацията, равните възможности и правото на всеки да търси социална, професионална и обществена реализация независимо от произхода си. Извън това работи и с деца от ромски произход, но признава, че й е трудно. „Когато си израснал в гето, когато цял живот си бил сополив, въшлив и без обувки, какво ще искаш? Изкуство ли?”, обяснява затрудненията си Наталия.

Тагове : ромка , НАТВИЗ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha