Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е номинирана за поста конституционен съдия, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се аргументира, че Атанасова работи активно в последните девет парламента, участвала е във всички парламентарни комисии и има изключителен юридически опит.

   Председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС става самият Борисов.

   "Последният пример за конституционен съдия е Янаки Стоилов - от БСП през служебното правителство стана веднага конституционен съдия. И тогава не ви чух да говорите за политическо назначение или каквото и да било. Качествата на Десислава Атанасова далеч надвишават качествата, които има като юрист Янаки Стоилов и ние стоим зад нея. Абсолютно съм убеден, че ще се справи добре", коментира лидерът на ГЕРБ.

   Относно въпроса за втори вицепремиер след ротацията в кабинета през март, Борисов посочи, че „по споразумение имаме много ясни правила с колегите - двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел, при ротацията е същото. За вицепремиери нови и каквито и да са били резки движения, считам, че не трябва да се говори, защото всичко е много крехко и трябва много внимателно, само при единомислие, да се правят промени".

   От своя страна Десислава Атанасова коментира, че правото е първата ѝ голяма мечта и по стечение на обстоятелствата се занимава с политика дълго време.

   "Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв", допълни тя. 

   Двамата конституционни съдии, които Народното събрание трябва да избере, няма да имат пълен 9-годишен мандат.

   Единодушно Конституционният съд реши, че съдия, избран или назначен след предвидения в основния закон срок, упражнява правомощията си само за оставащия от пълния мандат срок, предаде БНР.

   От решението следва, че мандатът на следващите конституционни съдии от парламентарната квота ще е малко по-малко от 7 години.

   До произнасянето на съда се стигна след питане от президента Румен Радев и след като няколко състава на Народното събрание не е избраха свои представители на местата на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов, чиито мандати изтекоха през май 2021 година.

   Срокът за номинации изтича днес в 18.00 часа.