ГЕРБ сондира Десислава Атанасова за конституционен съдия

ГЕРБ сондира Десислава Атанасова за конституционен съдия
Публикация   08:25     10 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     258

Парламентът започна процедурата по номинации на двама от своята квота в КС

    Управляващото мнозинство най-вероятно ще се обедини около две напълно разнородни кандидатури за конституционни съдии. Едната е партийно -политическа, а другата – на дългогодишен съдия с експертиза и опит, научи Mediapool. Към момента най-вероятните кандидати за поста са лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков.

   Очаква се до края на януари да бъдат избрани първите двама конституционни съдии от квотата на парламента, а в края на 2024 г. предстоят нови назначения за КС.

   От общо шест нови конституционни съдии, които ще бъдат избрани през годината, трима се падат на парламента, двама на президента и един на съдебната власт. Новите членове на КС ще бъдат ключови за това дали органът ще одобри приетите неотдавна промени в конституцията, които президентът и опозиционните партии оспорват.

   Сериозен проблем пред номинацията на Десислава Атанасова е политическата ѝ ангажираност и твърде скромният ѝ стаж като юрист.

         Ротацията в Конституционния съд

   Конституционният съд функционира в непълен състав ноември, 2021 година, когато изтече мандатът на Анастас Анастасов. През март 2022 година, изчете и мандатът на Гроздан Илиев, но нестабилните мнозинства и краткият живот на предишните парламенти не дадоха възможност да се изберат техни заместници.

    Това ще се случи едва сега с двугодишно закъснение. Междувременно президентът Румен Радев внесе в КС питане за това колко дълъг ще бъде мандатът на избраните със закъснение конституционни съдии. По закон те имат право на пълен 9-годишен мандат или съкратен, за да се спази заложената в основния закон схема за обновяване на състава на съда.

През есента на 2024 г. трябва да се случи следващата ротация в КС. Тогава изтича мандатът на още четирима съдии - назначените от президента проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров, избраният от парламента Константин Пенчев и избраната от квотата на съдебната власт Таня Райковска.

   Това означава, че през тази година ще подмени половината от състава на КС. Парламентът ще назначи общо трима съдии, а президентът – двама. Съдията от квотата на съдебната власт този път ще бъде назначен по предложение на съдиите от Върховния касационен съд, тъй като предишният конституционен съдия бе предложен от Върховния административен съд.

    Атанасова е родена през 1978 година в Дулово, а през 2001 г. получава магистърска степен по право в УНСС. След това завършва магистратура по политология и дипломация във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

    От 2002 г. е съдебен кандидат в Окръжен съд-Русе, а между 2005 и 2007 г. е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в град Русе. В периода 2007 до 2009 година е юрисконсулт в болница.

   След това Атанасова започва стремителна политическа кариера с новоизгрялата към онзи момент партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов. Първият ѝ депутатски мандат започва с първата поява на ГЕРБ в Народното събрание и оттогава насам е депутат без прекъсване в последните девет парламента.

   Атанасова е била, а и сега е народен представител най-много от 19-ти МИР в Русе

Това не е първият случай, в който ГЕРБ издига юрист със скромна практика и политически ангажимент за член на Конституционния съд.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha