Почетоха паметта на загиналия при отбраната на база ,,Индия" в Ирак офицерски кандидат Антон Петров

Почетоха паметта на загиналия при отбраната на база ,,Индия
Публикация   17:32     27 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     400

Семейството получи и възпоменателни адреси от президента, както и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков

   С възпоменателна церемония, съпроводена от едноминутно мълчание и пет залпа в Русе почетоха паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат Антон Петров. В деня, в който се навършват 20 години от атентата срещу база „Индия“, близки, приятели, колеги, както и представители на местната и държавна се поклониха на гроба на русенеца, който е една от петте жертви, дадени от българската армия при терористичния акт от 2003 г. На церемонията присъства и областният управител Данаил Ковачев, който посочи, че офицерски кандидат Антон Петров е бил всеотдаен и смел български военнослужещ, който е отдал живота си в изпълнение на съюзническите ангажименти и за по-доброто бъдеще на Ирак.

   Сред гостите на церемонията бяха още командирът на Съвместното командване на специалните операции /СКСО/ генерал-майор Явор Матеев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, Димитър Стоянов, който е секретар по сигурност и отбрана на президента на Република България Румен Радев, командирът на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, а също и офицери, сержанти и войници от СКСО и Сухопътните войски.

   От своя страна кметът Милков определи днешната дата като трагична. Той изрази дълбока скръб пред семейството и близките на Антон Петров, като отбеляза, че Антон Петров е боец от нашата армия и пример за много хора. „Ние трябва да знаем, че за да бъдем спокойни други мъже всеки ден се подготвят и са в готовност да ни защитят, ако се наложи с живота си“, каза Милков и посочи, че те ни дават обща сила и увереност. „Нашата общност в Русе трябва да продължи да прави всичко, за да не бъде забравен не само индивидуалния подвиг на Антон, а и примера му, за да бъдем силни и единни като общество“, допълни още кметът Милков.

„20 години минават като един миг, но и много тежко и трудно, особено всеки път, когато се замислим и спомним за неговото дело и всеки път, когато заставаме пред неговия гроб“, каза генерал-майор Явор Матеев. „Точно преди 20 години съдбата и обстоятелствата ни отнеха офицерски кандидат Петров и още четирима негови другари, на които ние и днес, и в утрешния ден ще отдадем заслужена почит и уважение – доблестни войни на България, изпълнили своя дълг пред отечеството. Нека всички знаят и помнят, че тези наши другари загинаха, изпълнявайки най-върховен дълг, който всеки българин може да изпълни – дългът да служат на отечеството си и Българската армия“, сподели още командирът на СКСО. Той посочи още, че винаги, когато българската войска и в най-ново време армията на Република България е изпълнявала задачи, независимо от това дали е на територията на пределите на отечеството или извън тях, трябва да се знае и помни, че българският генерал, офицер, сержант и войник се сражават под командването на български офицер под български флаг в името на своето формирование и България. Генерал-майор Явор Матеев бе категоричен, че дати като днешната са дни на памет и поука. „Ясно и видно е, че паметта я има и тя е много силно изразена от целия български народ и всички нас, които сме тук. Поуката ни казва, че тогава и сега винаги може да се направи и нещо повече и това е основната задача на всички нас, които сме живи, продължаваме да работим и продължаваме напред. Днес армията ни е много по-добре въоръжена, по-добре подготвена, по-задружно и стиковано може да изпълнява такива задачи, а момчета като Антон Петров, които са си отишли, са ни показали пътя и са поставили основите на това надграждане, за да можем днес да сме по-добри. Има още какво да направим и не трябва да правим никакви компромиси и с оперативната съвместимост, и с въоръжението, и с подготовката. Правим всичко по силите си и каквото зависи от нас, за да бъдем по-добри“, категоричен бе генерал-майор Матеев, като поясни, че всичко това е с цел да се подготвят и ако се наложи да воюват, така че максимално успешно да пазят или да възстановяват мира.

   От името на роднините на Антон Петров, кратко слово произнесе Нели Станчева. Тя посочи, че терористичният акт е белязал живота на семейството му, както и на близките и приятелите му. „20 години живеем само със спомените за него, като стойностен млад човек, доблестен воин, отдаден на дълга и честта, истински приятел. Той е жив за всеки един от нас, благодарни сме за жестовете на незабрава на неговата памет, за подкрепата и съпричастността“, каза тя.

   „20 години минаха вече, като се обърна сякаш беше вчера. Болката е същата, годините са много, но минаха за миг“, това пък сподели майката на Антон Петров Иванка Петрова. Тя благодари за подкрепата от страна на СКСО и заяви, че няма да забрави казаното от един негов колега, когато се е завърнал от Ирак и заедно са дошли на гроба на сина ѝ, а именно, че сестра му е загубила един брат, но е спечелила още 20. „Те наистина през годините го доказаха, че са мои синове и нейни братя“, сподели Иванка Петрова.

   Семейството получи и възпоменателни адреси от президента, както и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. „Той посвети живота си на благородната кауза да защити родината и неговият жизнен път е ярко доказателство за това. Винаги е трагедия, когато млади хора напускат този живот, но когато тероризмът ни отнема такива бойни другари, завършени специалисти и убедени патриоти, пример за младото поколение, раната в нашите сърца е голяма и неизличима. Ще запомним офицерски кандидат Антон Валентинов Петров с неговия принос за високите способности на специалните сили от Българската армия и като пример за високо подготвен, отговорен и достоен български военнослужещ, отдал живота си за родината“, се казва в написаното от президента Румен Радев.

   Церемонията завърши с полагане на венци и цветя. Свещеници от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва. Изпълнен бе и химнът на Република България.

Припомняме, че при терористичната атака в Ирак от 27 декември 2003 г. загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон и десетки бяха ранени. На 27 декември 2003 г. в 11:45 часа базата бе атакувана с камион-бомба. Ръцете на шофьора-атентатор са били завързани за волана, така че машината да не може да спре дори след като военните откриват стрелба. Секунди по-късно следва мощен взрив. Вследствие на атаката загинаха майор Георги Качорин, командир на рота; старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод; и офицерските кандидати Иван Инджов – командир на отделение, Антон Петров – командир на отделение и Свилен Киров – мерач. Всичките те са повишени в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата – сериозно повредена. България участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. За този период Българската армия губи 13 военнослужещи. В Пантеона на бойната слава, редом със загиналите на 27 декември 2003 г. ще останат: офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, офицерски кандидат Владимир Неделев Пашов, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, офицерски кандидат Преслав Йорданов Стоянов, офицерски кандидат Валентин Николаев Донев, офицерски кандидат Марин Милев Милев, офицерски кандидат Цветан Стоянов Камов, офицерски кандидат Паун Стоянов Георгиев.



Коментари

  •     Георги 

    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Коментирай

   captcha