Понеделник, 13 Май 2024

Тръмп успешно превръща съдебния хаос в свой коз

Тръмп успешно превръща съдебния хаос в свой коз
Публикация   15:46     24 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     526

Бившият президент използва забраната да участва на първичните избори в Колорадо, за да мобилизира феновете си

   Не може да се отрече, че Доналд Тръмп трайно ще влезе в американската история. Не само като един от обитателите на Белия дом, но и като човекът, изправил американската съдебна система на нокти.

   Решението на Върховния съд на щата Колорадо, с което се забрани на Тръмп да участва в изборите за президент, постави нови дилеми. Засега Тръмп не може да участва в първичните избори на Републиканската партия само в този щат, но вдъхновени от решението, неговите противници вече отправят подобни искове в редица други щати - досега е известно за поне 35 такива дела. По отношение на Тръмп съдът използва отдавна "замразена" поправка в Конституцията, според която участници в метеж или въстание не могат да заемат официални постове. Това е първото подобно решение в историята на САЩ. Неслучайно то бе взето с минимална разлика - 4:3 гласа. И естествено адвокатите на Тръмп веднага обявиха, че ще го атакуват пред Върховния съд.

     Решението на съда е важен прецедент,

тъй като досега се предполагаше, че този текст може да се прилага само спрямо изрично изброените в поправката: избиратели, членове на Конгреса, вицепрезидент. Самият президент не е споменат. Ако обжалването не е успешно, върховните съдилища в други щати могат да отчетат това като прецедент и решението за участие в изборите да се разпростре в цялата страна. Това може да бъде преодоляно, ако 2/3 от членовете на горната и долната камара на американския конгрес се обяват срещу решението. Проблемът е, че забраната Тръмп да участва в изборите е изгодна не само на демократите, но и на част от умерените републиканци.

Все пак Тръмп има големи шансове да спечели при обжалването във Върховния съд, който се състои от 9 души, повечето консерватори. За лагера на Тръмп обаче е важно решението да бъде обявено бързо, тъй като първичните избори на републиканците в щата Айова например са само след месец.

   Още по-интересно е как ще се отрази решението на съда върху привържениците на Тръмп. Повечето наблюдатели смятат, че

не само няма да ги откаже, но и ще ги мобилизира.

    Самият Тръмп използва случая още повече да втвърди тона и към съда, и към съперниците си. Привържениците му в Републиканската партия също безусловно го подкрепиха. Пред ''Файненшъл таймс'' Боби Кауфман, депутат от щата Айова, коментира, че всички обвинения срещу бившия президент са ''шега''. ''Ако погледнете какво се случи след тези обвинения, това не е нищо друго освен нагоре, нагоре, нагоре в социологическите проучвания, защото обикновените жители на Айова и обикновените американци осъзнават, че ако това може да се случи на милиардер от Ню Йорк, със сигурност може да се случи на нас, малките хора'', казва Кауфман. Феновете на Тръмп упорито защитават тезата, че демократите толкова се страхуват, че той ще спечели на 5 ноември 2024 г., че незаконно се опитват да го отстранят от гласуването.

Дори бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, най-известният анти-Тръмп републиканец, е критичен към решението на Колорадо. ''Не вярвам, че е добре за страната ни, ако той бъде отстранен от президентската надпревара'', казва Кристи пред избирателите в Ню Хемпшир.

   Следващата година може да се окаже една от най-хаотичните в американската история.

   Върховният съд на САЩ ще бъде изправен пред решението дали Тръмп е годен за Белия дом и дали има имунитет срещу наказателно преследване за усилията му да подкопае президентските избори през 2020 г. Бившият президент е с четири дела с общо 91 обвинения, които могат да го вкарат в затвора. Две от делата са насрочени за разглеждане през март и май следващата година. Тръмп несъмнено ще се опита да превърне последната правна заплаха, идваща от Колорадо, в коз.

   Първичните президентски избори в Колорадо трябва да се проведат на 5 март 2024 г. Дори ако Тръмп не се появи в бюлетината там, той няма да загуби шансовете си да спечели номинацията на Републиканската партия за Белия дом. Той и без това загуби този щат при предишните надпревари през 2016 г. и 2020 г.

   Едно обаче е ясно - президенстката надпревара в САЩ през 2024 г. ще прилича на съдебна драма. А битката за Белия дом ще се отдалечи от традиционната президентска кампания, с която страната е свикнала. Тръмп е политически феномен и победата над него ще изисква убеждаване на достатъчно избиратели, а не шепа съдии, обобщава ''Гардиън''.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha