Понеделник, 29 Април 2024

Съветва ли се Общественият съвет по икономическите въпроси?

Съветва ли се Общественият съвет по икономическите въпроси?
Публикация   10:31     20 Дек, 2023 /     Румен Николаев   /     1020

Трябва ли медиите да се информират от сайта на Общината за събития при наличие на доста на брой работещи в Пресцентъра?

Снимка: Единствената следа от учредяването на Обществения съвет по икономическите въпроси  с дата 26.01 2023 г.

Публикация в Акцент.БГ на 13 декември със заглавие ,,Обществен съвет по икономически въпроси донесе първото място в общата класация на областните центрове,, предизвика въпроси, които представители на бизнеса в Русе зададоха.

   Става въпрос за това дали създаденият Обществен съвет, който впечатлил журито, е работил през цялата изминала година. Потърсихме отговор от 10 случайно избрани членове за броя на сбирките през годината, в които са участвали. Нито един от тях обаче не си спомни да е имало такива. 

   Не е вярно, че съветът е учреден в началото на годината, заяви ресорният зам. кмет Златомира Стефанова и оспори този факт няколко пъти. Тя обаче не отрече, че физическа сбирка на Съвета не се е състояла, тъй като не е имало и важни въпроси за решаване. Стефанова общувала с имейли. Получили през годината адресати потвърдиха, че са получавали имейли, но те са били със съдържание, което е добило публичност и от местните медии за събития, организирани от различни бизнес структури. По-скоро по този начин са били информирани някои от регистрираните членове за предстоящи събития.

                                                 

   Междувременно стана ясно, че тези дни е имало и сбирка на Борда по туризъм, който също е в ресора на Златомира Стефанова. Защо това не е стигнало до медиите, тя обясни, че е било обявено на сайта на Община Русе, а че медиите не са се информирали, не е неин проблем. И даде пример как  представители на две медии,  проявили интерес, са присъствали.

 Оказа се обаче, че те по-скоро са били поканени /привикани/ да участват. А харесваният от Стефанова гастролиращ в Русе писач е същият, срещу който полицията заведе преписка за рекет над четирима русенци /двамата, представители на бизнеса и на местната власт, а другите двама- участници в предизборната кампания/.

  Но и след тяхното присъствие на въпросната сбирка писмена следа за разискванията на Борда няма в публичното пространство.

   Ето и за какво е била дадена високата оценка за Индекса на местната система за почтеност:

Община Русе вече втора поредна година заема първото място в общата класация на областните центрове в „Индекса на местната система за почтеност“.

Сред отличените добри практики община Русе заслужи своето място с първите стъпки, които направи, за установяване на механизми за прозрачни взаимоотношения с бизнеса и гражданските организации. За целта в общината вече работи обществен съвет по икономически въпроси.

  Методиката на оценяване и резултатите от изследването представи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов. „Вече не е въпрос на добра воля да имаме добро управление. Това започва да става нормативно задължително“, подчерта той и обърна внимание на динамиката в класацията: кои общини са излезли от „червената“ зона, а кои и защо трайно са се настанили на дъното.

   Анализ на резултатите, събирани през последната година от над 30 експерти на Асоциацията в цялата страна, направи политологът Ваня Нушева.

Събитието е част от проекта „Индекс на местната система за почтеност – устойчиво бизнес развитие“ на Асоциация „Прозрачност без граници“, финансиран от Фондация „Америка за България“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha