Четвъртък, 9 Май 2024

Проведе се заключителна пресконференция по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД

Проведе се заключителна пресконференция по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД
Публикация   15:54     18 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     335

   На 15 декември в зала № 1 на Областна администрация – Русе беше проведена заключителна пресконференция по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“ за представяне на резултатите от изпълнението на проектните дейности.

   Невена Ганчева, специалист „Комуникации“ във ВиК-Русе изрази становище, че в Русе повече от 10 години не е реализиран проект със сходен обхват. Той е завършен в срок благодарение на извънредното натоварване на екипите на ВиК на терен и на администрацията на дружеството. 

   Този мащабен и важен за русенци проект е осъществен и благодарение на покойния управител на ВиК − Русе д-р инж. Сава Савов. „Неговата решимост, способността му да обединява хората около важни идеи и усърдието, което вложи от самото начало, за да може да стартира проектът и за да стигнем до физическото изпълнение, бяха ключови за успеха на начинанието“, посочи г-жа Ганчева.

   „Изпълнението на толкова голям инфраструктурен проект може само да ни мотивира да продължим да работим с нови сили и повече опит за обновяването на ВиК системите на територията, която обслужва дружеството, като винаги ще се стремим към по-ефективно управление на водните ресурси и към повишаване на качеството на услугите, които предоставяме“, каза още г-жа Ганчева.

  Управителят на ВиК − Русе инж. Илиан Милев благодари на всички, които са работили повече от 4 години за успешното завършване на проекта. Той отправи специална благодарност към ръководителя на проекта г-н Стоян Нейчев и неговия екип, както и всички служители на ВиК- Русе.

   Инж. Милев благодари и на жителите на Русе, които „изтърпяха несгодите, които  съпътстваха изпълнението на този мащабен проект. Инвестицията не е направена за ВиК, а за всички ползватели на услугата ВиК“, допълни инж. Милев. 

   Той пожела успешно финансово завършване на проекта през 2024 г. и изрази готовността на ВиК-Русе за включване при следващи възможности за обновяване на водопроводната, канализационната мрежа и на пречиствателните станции.

   Като координатор на проекта г-жа Милена Йорданова съобщи, че проектът е изпълнен в предвиденото за това време, в рамките на определения бюджет, а предвидените основни резултати са постигнати. Затова се определя и като успешно завършен. До момента са изплатени 111 млн. лева от заложените 134 млн. лв., като трябва да се уточни, че финансовото изпълнение нормално изостава спрямо физическото, което е приключено. До края на месец декември 2023 г. ще бъдат извършени всички плащания по договорите, а в рамките на месец януари 2024 г. ще бъде подадено окончателното искане за плащане на извършените разходи пред Управляващия орган на програмата.

 Подменени и изградени са над 120 км водопроводни мрежи, в резултат на което са намалени загубите на вода, обобщи ръководителят на проекта Стоян Нейчев.

   Той изрази задоволството си, че след дългогодишно чакане жителите на кварталите  „Средна кула“ и „Долапите“ вече използват канализационни услуги и се гарантира оптималното функциониране на системите.

 „Това е единственият проект в страната с финансиране на над 100 млн. лева, който е завършен“, заяви ръководителят на проекта.

   Надградена е географската информационна система, допълни инж. Драгомир Друмев,  ръководител „Производствен отдел“ във ВиК − Русе. Това ще позволи да се следи кога изтича срокът на годност на един водомер и дали подлежи на проверка, за което абонатите ще бъдат своевременно информирани. Създадена е също система за дистанционен мониторинг на преливници и ключови точки по канализационната мрежа. Поставени са датчици за преливане, за скорост и за обем, които реагират при аварии или запушване на канализационната мрежа, като това ще улесни работата на експлоатационните екипи на дружеството. Екипите по поддръжката на мрежата ще получават информация за проблема и ще могат да реагират своевременно.

                                     

Тази публикация е създадена в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Проектът е съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове на ЕС от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Цялата отговорност за публикацията се носи от бенефициента „ВиК“ ООД − Русе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha