Регламентите за конкурсите за директори на училища и детски градини са обнародвани в Държавен вестник ДВ

Регламентите за конкурсите за директори на училища и детски градини са обнародвани в Държавен вестник ДВ
Публикация   05:48     17 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     584

   В Държавен вестник, брой 103 от 12 декември, е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 16 от 2022 г. за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование

   МОН се съобрази с решението на Върховния административен съд и отмени участието на свой представител в комисиите по избор в общинските и държавни училища. Съгласно разпоредбите на Закона за училищното и предучилищно образование, в тях ще се включват общо трима представители на регионалните управления на образованието, определени от началника на съответното РУО. Без промяна са останалите членове - представител на съответната общинска администрация, както и представител на обществения съвет в училището.

   В резултат на общественото обсъждане на нормативния документ и приоритетите на МОН се вземат конкретни мерки за ограничаване на субективните критерии при избор на директорите. Както досега, конкурсите ще протичат в два етапа – писмен и устно събеседване. Кандидатите, получили минимум 30 точки на теста, ще бъдат допускани до втората част. В нея ще се засили практическият елемент, като кандидатите ще трябва да решават казуси, пряко свързани с работата и отговорностите на ръководителите в училищното и предучилищното образование. В тях ще се изисква не просто познаване на нормативната уредба, но и прилагането на професионалните компетентности, определени в Наредба 15 в практиката.

   За да се ограничи субективният елемент, казусите ще бъдат предоставяни от МОН и ще бъдат генерирани в деня на съответния конкурс. Както и досега, кандидатите ще трябва да развият концепцията си и да отговарят на допълнителни въпроси, поставени от членовете на комисията по провеждане на конкурса, но те ще са ограничени само до съдържанието на съответния казус, по който е работил кандидатът и който ще бъде съобразен със спецификата на съответната образователна институция.

   При провеждане на двата етапа на конкурса се осигуряват аудиовидео наблюдение и аудиовидео запис, като мярка в защита на дейности от обществен интерес, свързани с превенция и обективно провеждане на изпита.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha