Схемата ,,френски безработни,,: 7 дни работа – цяла година помощи по 1800 лв. на месец

Схемата ,,френски безработни,,: 7 дни работа – цяла година помощи по 1800 лв. на месец
Публикация   06:50     14 Дек, 2023 /     Валентин Хаджиев, Тони Маскръчка    /     541

За септември работилите по европейски регламенти у нас са 4019, от тях 1792 са от Пиринския край, взели са средно по 1596 лв.

   Нова схема за измами с обезщетения за безработица е засечена в България. Тя е известна като "френската безработица". Заради нея най-заможните безработни живеят до Благоевград, показват данни на НОИ.

   За септември средното парично обезщетение за безработица у нас е 659,04 лв., а за Благоевградска - 936,71 лв. Причината е, че половината от безработните в Пиринско

получават тавана на обезщетенията от около 1800 лв. на месец

   Това са хора, завърнали се от чужбина, основно от Франция, които представят документи за последната работна заплата, която е около минималната - 1700 до 2000 евро, но пък им осигурява максимално обезщетение тук.

В Благоевградска област отдавна са открили как с малко работа в чужбина да се получават много високи обезщетения от трудовата борса у нас.

  Стотици жители основно от общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Разлог, Белица, Якоруда и Петрич излизат на сезонна работа в страни от ЕС, след месец се връщат с документ за получено възнаграждение от по 1700-2000 евро и се регистрират в бюрата по труда като безработни по европейски регламенти.

Други пък са намерили начин да се сдобият с документи за месец работа, а са били няколко дни.

Заради високата заплата, която са получавали в чужбина макар и за кратко, тук стигат тавана от 85,71 лв. обезщетение на ден. То се изчислява като 60% от среднодневното възнаграждение, като се взема предвид доходът на човека при последната му работа.

Масово гурбетчиите ходят във Франция за бране на ябълки и грозде. Работят по месец или няколко дни, като получават обикновено по 11,5 евро на час до 35-ия час на седмица, след това ставката се вдига до 14,40 евро, показват обявите за набиране на работници.

Прави впечатление, че средномесечно от началото на годината в България има между 4000 и 5000 безработни, върнали се от чужбина, като почти половината от тях са в Благоевградска област.

   За септември безработните по европейски регламенти са 4019, от които 1792 са в Пиринско и са получили средно по 1596 лв. обезщетение.

Следваща в класацията, но с далеч по-малко безработни гурбетчии е област Кърджали с 251 души, а трета са област Търговище с 234-ма.

За август броят безработни лица по европейски регламенти за страната е бил 4380, а за Благоевградско са 2003-ма, със средно получено обезщетение 1932,48 лв.

През юли в страната са били регистрирани 4818 върнали се от чужбина, от които 2173-ма са в Благоевградска област и са получили средно парично обезщетение 1764,76 лв.

Статистиката показва, че с 50% повече са жените, работили в чужбина и върнали се у нас, от мъжете

Според справка на НОИ тази тенденция тръгва стремглаво нагоре от 2017 г. Тогава в страната е имало 3033 безработни по европейски регламенти, от които 476 са били в Благоевградска област.

И докато на други места у нас от тогава до сега няма сериозно увеличение на броя на такива хора, то в областта цифрата стига до максимума от 2192 за месец май 2023 г., което е половината от всички в страната.

В социалните мрежи е пълно с обяви за търсене на работници в чужбина.

"Работа във Франция за 2-3 седмици! Заплащане 11,52 на час! Издават се документи и за борса!",

"Районът на Анже - ябълки. Работи се на 11,52 евро (бруто). Документи за борсата", са част от обявите.
В социалните мрежи хора, преминали по няколко пъти през цикъла България - Франция - България, споделят опит:

"Ако си във Франция за 2 седмици да поработиш някъде, после си идваш с документи и получаваш борса", "Отивате за седмица или месец до Франция и си вземате максимума", "Има и такива, които ходят за по 4 дни и си вземат максималния размер възнаграждение, може да се променят неща, но до момента беше така", "Разбрах, че след края на годината ще е необходимо да работиш минимум 6 месеца, а не както е сега - няколко седмици, за да влезеш в бюрото по труда като безработен и да вземаш около 1800 лв. на месец. Вярно ли е това?",

"Затова е тоя наплив за седмица работа и година с 1800 лева на месец. Такава е оправията - едни работят като волове, а други 30 дена и накрая с тях взели повече от другите".

Това е част от коментарите в социалните мрежи.

От района на Гоце Делчев всяка седмица тръгват бусове с работници за Франция, които поемат обратно след 3-4 дни. Част от гурбетчиите остават за по-дълго време, но има и такива, които се връщат обратно буквално след дни.

    Т. нар. френска безработица, станала модерна от няколко години, преди е била "английска безработица", докато Великобритания беше в ЕС, казват работодатели от Пиринско, които срещат все по-големи трудности в намирането на работна ръка.

   "Не трудно, а почти невъзможно е да намерим работници. Не искат да работят за 1000 лв., след като си стоят вкъщи и получават по 1800 чисто. Много хора в Гоцеделчевско са минали поне по два пъти този цикъл от Франция до нашата трудова борса и обратно, след като им изтече срокът за получаване на обезщетение.

   Даже има и такива, които въобще не стигат до Франция, а им оформят по някаква измамна схема документи. Това е от години", коментира Ирена Велковска, собственик на шивашка фабрика в с. Корница.

Казва, че тези, които все пак реално ходят да работят за кратко в чужбина, са си в правото тук да получат максималните обезщетения за безработица, защото такова е европейското законодателство и директивите, които и ние сме подписали, без да сме се сетили, че това е несправедливо и източва социалните фондове.

   "От години алармираме, че нещо трябва да се промени, защото така се източват социалните системи

   Къде е и справедливостта, щом хората тук работят години наред, внасят осигуровки и когато стигнат до бюрото по труда, получават много по-малки обезщетения от тези, които са били за по един месец в чужбина.

   Така хората не са равнопоставени на пазара на труда. Държавата губи не само от изплащане на високите обезщетения, но и от пропуснати ползи, защото тези хора тук не работят, не внасят данък върху доходите, не внасят осигуровки", допълва Велковска.

   В Гоцеделчевско шивашките цехове, в които преди години работеха жените, сега са полупразни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha