РИОСВ- Русе глоби Оргахим с 30 000 лева и приложи принудителна административна мярка

РИОСВ-  Русе глоби Оргахим с 30 000 лева и приложи принудителна административна мярка
Публикация   08:14     12 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     210

До мярката се е стигнало след съвместно обследване с "ВиК"-Русе

   Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе е приложила принудителна административна мярка на дружеството "Оргахим Резинс" в града чрез пломбиране на байпасно канализационно отклонение, намиращо се в новоизградена ревизионна шахта, непосредствено преди входа на пречиствателната станция. Това съобщи директорът на РИОСВ в крайдунавския град Цонка Христова. 

   До мярката се е стигнало след съвместно обследване с "ВиК"-Русе, на площадковата канализация с цветни бои при планова проверка на дружеството през октомври тази година. 

   Христова обясни, че е констатирано нерегламентирано използване на байпасното отклонение, в резултат на което голяма част от отпадъчните води без необходимото пречистване се заустват в градската канализационна мрежа. Това представлява нарушение на условие в комплексното разрешително на дружеството, за което е съставен акт по Закона за опазване на околната среда и е издадено наказателно постановление в размер на 30 000 лева.

   Принудителната административна мярка е с постоянен срок и може да бъде премахната от контролния орган само при настъпване на аварийни ситуации.

    Дружеството вече е изпълнило дадените предписания при предходна проверка за цялостно почистване на установените химически продукти в събирателната помпена шахта към пречиствателната станция, в която постъпват всички потоци отпадъчни води от общата площадкова канализация на "Оргахим Резинс" АД и "Оргахим" АД. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още