Неделя, 28 Април 2024

Магистралата ,,Русе – Велико Търново“,, вече е реална, проектите са пред завършване

Магистралата ,,Русе – Велико Търново“,, вече е  реална, проектите са пред завършване
Публикация   15:48     03 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     953

Планирани са средства за проектиране на скоростен път Русе- Шумен

   Снимка: Румен Николаев

   Автомагистралата „Русе – Велико Търново“ е абсолютно реална, проектите са почти изготвени. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, който присъства на церемонията по първа копка на обекта в близост до пътя Бяла – Ценово. 

   „За осемкилометровият участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени“, посочи той. Министърът припомни, че се разчита и на финансиране по програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. 

   На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още утре. „Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта“, каза още министърът. 

   Той допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. „Паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“. Това предстои догодина като проектиране“, посочи министър Цеков. 

    Регионалният министър Андрей Цеков уточни още, че в бюджета за 2024 г.  са планирани средства за проектиране на скоростни пътища в региона - скоростен път между Свищов и новата магистрала „Русе – Велико Търново“, от Русе към Шумен, от Силистра към Шумен,  скоростен път Силистра-Добрич-Варна. „Средствата са заложени в бюджета за следващата година.

   Проектирането се надяваме да започне през следващата година, така че в един средносрочен план да бъде обновена цялата първокласна пътна мрежа в региона“, обясни министърът част от плановете на АПИ за развитие на пътната мрежа в Североизточна България.



Коментари

  •     NIKOLAY HANDZHIEV 

    ТОЗИ САЙТ Е КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ОБЕЩАНИЯТА.................., А ИМА ЛИ ДРУГИ.............

Коментирай

   captcha

Прочети още