Сряда, 21 Февруари 2024

Употребата на фентанил взима 100 хиляди жертви годишно в САЩ и вреди на икономиката

Употребата на фентанил взима 100 хиляди жертви годишно в САЩ и вреди на икономиката
Публикация   07:06     02 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     436

Първоначално основният проблем е Китай, защото голяма част от фентанила на територията на САЩ се внася от там

   Днес проблемът с фентанил е изключително остър, като САЩ отчитат около 100 хиляди жертви годишно. В Европа има изградена инфраструктура от помагащи здравни и социални услуги, помагащи на зависимите, но в САЩ такава мрежа липсва. Засилващият се проблем с употребата на фентанил нанася щети и на икономиката, тъй като изважда хора от пазара на труда и някой трябва да се грижи за тях, а когато зависимият изпадне от пазара на труда много често става част от престъпния свят, тъй като има нужда от средства, за да си набави веществата, това коментира д-р Атанас Русев, директор на програмата "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "В развитие".

   Проблемът с употребата на фентанил се заражда в средата на 90-те години на миналия век, когато обезболяващи на опиоидна основа се продават с рецепти, които се изписват масово в САЩ, каза Русев. Това води до пристрастяване към опиоидите и огромен брой хора започват да търсят алтернативи на черния пазар, тъй като става по-трудно намирането на лекарства по легален начин.

   До 2010 г. това търсене се запълва от хероин, но престъпните организации се пренасочват към фентанил, тъй като е по-лесен за изработка и е поне 10 пъти по-силен от хероина, което го прави по-ниско рисков за пренос, тъй като трябва да се пренасят по-малки количества, допълни гостът. Днес проблемът е изключително остър, като САЩ отчита около 100 хиляди жертви годишно и проблематиката се засяга и в предизборната кампания, обясни гостът.

   Първоначално основният проблем е Китай, защото голяма част от фентанила на територията на САЩ се внася от там, а азиатската страната има огромна химическа индустрия и няма стриктни регулации като тези в ЕС и САЩ. Наблюдава се спад при задържането на нелегални субстанции, след като Тръмп постига договорка с Китай, с която се забранява износа към северноамериканската страна, обясни гостът.

   Но Китай изнася материали към Мексико, където картелите имат изградени структури бързо успяват да се пренасочат към производството на фентанил и да го внасят в САЩ, а задържанията на южната граница се утрояват всяка година, обясни Русев.

   В момента Администрацията на Байдън се опитва да договори с китайските власти да наложат по-строг контрол за износа към Мексико. Гостът смята, че това би помогнало в известна степен, но трябва да се въведе механизъм за намаляване на търсенето, а не само на предлагането и не случайно президентът Байдън оповести мярка за намаляване на търсенето.

   В Европа има изградена инфраструктура от помагащи здравни и социални услуги, помагащи на зависимите, но в САЩ такава мрежа липсва, каза гостът.

    „В щатите 2012 г. беше особено критична, но и след това се видя, че те продължават да се борят с това. Тази социална мрежа просто липсваше, тези хора нямаше къде да ги получат тези услуги. Всички знаем за тези клиники, в които ходят филмовите звезди, но това е един много тънък слой за богати хора, нормалният и средният гражданин нямаше къде да отиде и всичко това трябва да се създаде; Това отнема много време“.

   Засилващият се проблем с употребата на фентанил нанася щети и на икономиката, тъй като изважда хора от пазара на труда и някой трябва да се грижи за тях, а когато зависимият изпадне от пазара на труда много често става част от престъпния свят, тъй като има нужда от средства, за да си набави веществата. След 2012 г. много щати в северноамериканската държава завеждат дела срещу фармацевтични компании, които се припознават като едни от виновниците за възникването на опиоидната криза, като много успяват и да ги осъдят.

   „Тези дела са за милиарди долари; Предполагам голяма част от тези долари в един момент ще бъдат инвестирани в такъв тип програми; Ако успеят да си съберат тези пари от фармацевтичните компании и ги инвестират в подобен тип програми, това е една от стъпките за решаване на проблема.“

   Споразумението между САЩ и Китай изглежда като малка стъпка към размразяване на отношенията, тъй като наркотиците и справянето с проблема от тях винаги са били обща тема за всички държави, каза гостът.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha