Събота, 27 Април 2024

В неделя дават старт на първите 7,9 километра на магистралата Русе- В. Търново

 В неделя дават старт на първите 7,9 километра на магистралата Русе-  В. Търново
Публикация   19:06     30 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     5330

Същинската работа се очаква да започне пред пролетта догодина

 

   За АМ „Русе – Велико Търново“ има сключени договори, проектира се, в неделя предстои старт на първите 7,9 километра, има фронт да се работи. Участъкът се намира между Бяла и Ценово. Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла.

Това съобщи регионалният  министър Андрей Цеков при представянето на параметрите на бюджета пред Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

   Cъглacнo зaдaниeтo зa пpoeĸтиpaнe  зaceгнaти са  зeмлищa нa гpaдoвeтe Pyce и Mapтeн и ceлaтa Hиĸoлoвo, Бacapбoвo в oбщинa Pyce, ceлaтa oт oбщинa Ивaнoвo - Kpaceн, Бoжичeн, Ивaнoвo и Tpъcтeниĸ, гp. Двe Moгили, ceлaтa Eĸзapx Йocиф и Oбpeтeниĸ в oбщинa Бopoвo, ceлaтa Цeнoвo, Бeлцoв, Πипepĸoвo и Дoлнa Cтyдeнa в oбщинa Цeнoвo и c. Cтъpмeн, гp. Бялa, c. Πoлcĸo Kocoвo и c. Πeйчинoвo, oбщинa

    Министър Цеков обърна внимание, че финансирането за АМ „Хемус“ е увеличено до над 233 млн. лв. „Разковничето за съживяване на проекта е решение на НС, с което да се позволи индексация на договорите за строителство. Водил съм разговори  с парламентарните групи и се надявам пари за тази цел да се предвидят в националния бюджет“, коментира министър Цеков. По думите му средствата не са достатъчни да се строи цялата магистрала, но ще стигнат да се работи по участъците с проектна готовност и разрешения за строеж.

   В тази връзка той напомни, че за участък 7 все още няма проектна готовност, а за лотовете 4, 5 и 6 има проект за препроектиране на габаритите след направен одит за пътна безопасност. Реално ще се работи по участъци 1, 2, 3 и  9. Министър Цеков обясни, че в бюджета има буфери и възможност за осигуряване на още средства за „Хемус“, например – чрез прехвърляне на аванси от неактивни участъци към такива в строеж.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още