Понеделник, 17 Юни 2024

България и Украйна се договориха за износа на слънчоглед, рапица, царевица и пшеница

България и Украйна се договориха за износа на слънчоглед, рапица, царевица и пшеница
Публикация   30 Ноемв, 2023   /     akcent.bg   /     389

Вносът и обменът на данни между двете страни продължава да се следи

   Българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев се договори с украинския си колега Микола Солски за детайлите по прилагане на лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща, съобщиха от аграрното министерство.

   Министерството на земеделието и храните спази обещанието си до 30 ноември да ограничи максимално вноса на тези селскостопански продукти, съгласно меморандума, сключен между правителството и Инициативния комитет на протестиращите земеделски производители, каза министър Вътев. Той подчерта, че след тази срок двете страни стриктно ще наблюдават да няма изкривяване на пазара, както и да не се подкопават интересите на българските производители, преработватели и потребители.

  Вносът и обменът на данни между двете страни продължава да се следи. В сряда преработвателите на слънчоглед отново настояха България да приеме обещания режим за внос на слънчоглед от Украйна до 30 ноември. "България е най-големият износител на слънчогледово олио и свързани продукти в Европейския съюз. Извоювахме това място за страната си и настояваме то да бъде запазено, заедно с безспорните ползи за държавата", заявиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

   Според сдружението спирането на вноса на маслодайни култури от Украйна преди осем месеца е довело до системен недостиг на суровина за преработка на вътрешния пазар, спад на производството с над 30 процента и огромни загуби за преработвателната промишленост, временно затваряне на заводи и освобождаване на служители, както и неизпълнение на договори.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha