Понеделник, 29 Април 2024

Диабет Тип2- болест на все повече млади хора със стрес, лошо хранене, затлъстяване, наднормено тегло

 Диабет Тип2- болест на все повече млади хора със стрес, лошо хранене, затлъстяване, наднормено тегло
Публикация   07:17     27 Ноемв, 2023 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ, снимки- авторът   /     1188

Ендокринологът от УМБАЛ "Медика" д-р Цветелина Александрова за изборът на специалността и лечението на болестта

   

  Д-р Цветелина Александрова-Пашова е специалист ендокринолог в Русе с над 9 години опит. Преглежда пациенти със захарен диабет – тип 1 и тип 2, заболяване на щитовидната жлеза, репродуктивни нарушения и нарушения, свързани с хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната ос.

  Квалификации:
  • 2015 - EASD Postgraduate Course on Clinical Diabetes and its Complications, Sofia;
  • 2016 - Course of Joslin clinic management of Diabetes, Bucharest;
  • 2017 - Ехография на щитoвидна и паращитовидна жлеза;
  • 2018 - Latest Scientific Evidence for incretin-based therapy in treatment of patients with Diabetes, Berlin;
  • 2018 - CEDA/FID Diabetes control and prevention of vascular complications: achievements and dilemmas, Belgrade;
  • 2019 - Saving lives in your daily clinical practice and in emergency situations on airplanes, Vienna;
  • 2019 - SACE/T1D Forum every 1 is unique, Belgrade.

    След дипломирането си през 2011 г. д-р Александрова-Пашова започва работа в МБАЛ Ловеч. От 2017 г. до момента е част от екипа специалисти на УМБАЛ "Медика" Русе.  

      Изборът

 Д-р Цветелина  Александрова е искала отначало да бъде кардиолог, признава вече добрият ендокринолог, който е част от лекарите в УМБАЛ “Медика”.

  Това желание е било продиктувано най-общо, защото до известна степен е модерна специалност... Плюс многото болести, свързани със сърцето- инфаркти, инсулти, дефибрилации и др.

Ноо... във времето, когато специализира, сложна по нейните думи Наредба прави нейното желание непостижимо. Това се случва в болницата в Ловеч.

  Тогава началникът на отделението по ендокринология и отправя покана да работи там половин година, като през това време да определи по-ясно своето желание на професионално развитие.

   Именно това време я определя като лекар, който ще работи като ендокригоног.  А и сериозният проблем със специализациите и помага да направи този избор.

   Специализацията и е към Университета в Плевен.

    В Ловеч  Цветелина освен работа, намира и любовта си, като с мъжът на сърцето и скоро стават семейство.

   По време на специализацията, когато започва да изучава специалността по-задълбочено, когато вече се среща с пациентите, разбира, че ендокринологията ще има бъдещо развитие. Болестите, с които се занимава, ще получават все по-голямо разпространение и все повече пациенти ще имат нужда от такива лекари.

   Да, и ендокринологията има общо до голяма степен със сърцето. Диабетът вече е прието, че е съдова болест и че уврежда основно съдовете- не само на сърцето- на долни крайници, на бъбреци, на очи, откъдето идват и усложненията на пациентите.

   Реално те не усещат, когато кръвната захар е на високо ниво, а в повечето случаи, когато получат инфаркт или се наложи ампутация на крайници., или не виждат.

  Не са малко случаите, в които хората с висока кръвна захар разбират това случайно. И даде пример с пациент на 38 години, международен шофьор, който след като решил да си премери захарта при съседа, който имал диабет, установява ниво 15. Така изкарал два месеца, защото “нямал време” за по-сериозни изследвания.

   При направеното изследване се установява, че гликираният му хемоглобин е над 10 процента и кръвна захар 17.  

Причините- пациентът е без фамилна обремененост, а относно начинът на живот- стрес, лошо хранене, затлъстяване, наднормено тегло.

  Д-р Александрова показва  най-новия апарат в отделението по ендокринология в Лечебни заведения „МЕДИКА“. С него вече може да определят състава и да направят цялостна оценка на тялото само за секунди с последно поколение технология за биоелектричен импеданс анализ

  - Д-р Александрова, границата на заболелите от захарен диабет Тип2 пада ли и с колко?

 Все повече пациенти са в млада възраст, както и деца.

 -Ако приоритезираме причините стресът ли ще е на първо място?

Категорично.

-Стигаме до лечението.

След извършване на необходимите изследвания лечението се преценява индивидуално за всеки един пациент. Зависи от възрастта, придружаващите го заболявания, професията, която упражнява, преценява се дали да бъде на терапия с медикаменти или с инсулин. Решението се взема на база резултатите от лабораторните изследвания- стойности на кръвна захар, представяне на дневник за самоконтрол с апаратчета в домашни условия,

- Защо най-вече се гледат стойностите сутрин?

Гледа се стойността на сутрешната захар на гладно, както и два часа след хранене. При  първото измерване се определя чернодробната продукция на глюкоза. При наличие на диабет тази стойност остава висока. При по-висока стойност при второто измерване има съмнение за сърдечно- съдово заболяване.

  - Какви са стойностите, при които може да се притесним?

Границата при пациенти, които са на медикаменти,  е една, като се взема предвид и възрастта. Ако има много придружаващи заболявания и възрастта е напреднала, целта ни е границата да е под 10 процента след нахранване и 7-8 на гладно.

- Как и кога се стига до лечение на инсулин?

Всички пациенти със захарен диабет Тип 1 задължително са на инсулин. При Тип 2 обаче се препоръчват и използват органопротективни медикаменти /защитават органите от увреждания/. Целта на лечението е да бъдат защитени сърцето, бъбреците, мозъкът и съдовете, т.е. инсулинът остава на задна линия.

- Медикаментозното лечение- вземането на хапчета за цял живот ли продължава?

Диабетът е прогресивна болест. Връщане назад трудно се случва, единствено може да се променя терапията по отношение на медикамента. Затова трябва да се спазват хранителният режим и двигателната активност.

  Подчертавам двигателната активност, защото все повече от новите ни пациенти са със застоял начин на живот.

   Трудно можем да наложим успешна терапия, ако и пациентът не помага. Трябва да се има предвид, че физическата активност по време на работа не се счита за търсеното натоварване, защото се активизират стресовите хормони. Така също се стига до повишаване на килограмите.

    Препоръката ни е пациентът да си избере ниша, в която физическата активност ще му е приятна. Един иска ходене, друг- фитнес, трети- народни танци, четвърти- бачата, нещо, при което поне 40 минути на ден да изразходва енергията си.

  - Не зная доколко серионо е да питам- сексът може ли да се брои  за физическа активност с лечебна цел?

   Да, към физическата активност, която е за удоволствие. Само че повечето диабетици имат проблем с тази дейност, тъй като болестта уврежда съдовете. Особено при мъжете се получава една ерективна дисфукция, която е сериозен проблем и много от тях не споделят за нея.

 Рядко са пациентите, които идват и споделят, че имат подобен проблем.

  Важно е да се знае и да се има предвид, че това може да е ранен симптом за откриване на сърдечно- съдово заболяване, както и на диабет.

- Да коментираме достъпността на лекарствата, които се изписват. Че има проблем е ясно, но доколко е сериозен той?

В България допреди няколко години нямаше този проблем. Налични бяха всички медикаменти, които ги имаше в Европа, дори някои страни не разполагаха с някои от медикаментите, които ги имаше тук. В момента пак има всичко, но в  намирането на определен вид лекарства има затруднение. Може да се ползват заместители, но след повторна консултация с лекуващия лекар.

Реално затрудненията в момента са по отношение на някои от инсулините.

- Има ли статистика относно болните от диабет в региона, за национална със сигурност има някаква?

   Аз лично нямам, но предвид моите пациенти мога да кажа, че границата на пациенти с пред диабет и диабет Тип 2 изключително пада. А много от тях са със затлъстяване. Това показва, че начинът им на живот е нездравословен.

 Ще споделя и един експеримент, който правя спрез последните 2 години по отношение на щитовидната функция. Дори пациентите да нямат оплаквания,  се оказва, че голяма част имат много възли на щитовидната жлеза, както и на новооткрит автоимунен тиреодит. Мъжете питат защо ще ги изследват, след като заболяването на щитовидната жлеза е женска болест. Докато не видят, че и при тях има завишени показатели.

  Ако трябва да обобщя- начинът на живот е много важен!

Тагове : диабет , Тип 2 , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha