Депутатите гласуваха десетократно по-високи глоби за фалшиво счетоводство

Депутатите гласуваха десетократно по-високи глоби за фалшиво счетоводство
Публикация   07:18     24 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     442

Мартин Димитров ДБ е за плавно намаление на плащанията в брой

Със 106 гласа "за", 37 "против" и 15 "въздържа ли се" депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за счетоводството. Това е първият закон от пакета данъчни промени, предложени от правителството за догодина, който се гледа в пленарна зала. Въпреки че на първо четене в бюджетна комисия законопроектът бе отхвърлен, сега той събра необходимия брой гласове, след като ГЕРБ и ДПС този път подкрепиха ПП-ДБ.

Промените в Закона за счетоводството бяха приети без никакви дебати. Единствено Димо Дренчев от "Възраждане" обясни негативния вот на партията му. "Това е пореден случай на увеличаване на административната тежест за бизнеса, макар че промените ще засегнат малък процент от фирмите. От тях се изисква да предоставят допълнителна информация, независимо,  че тя лесно може лесно да се открие. При това няма предвидени санкции, ако тази информация не се представи. За сметка на това десетократно се завишават санкциите за други нарушения", каза Дренчев.

Законовите промените въвеждат нови изисквания към многонационалните групи с консолидирани приходи над 1.5 млрд. лв. за последните два отчетни периода. Те се задължават да публикуват информация по държави за платения от отделните им подразделения корпоративен данък.

Това изискване е въведено със специална европейска директива, чиято цел е да осигури възможност за обществен контрол данъците да се плащат там, където се генерира печалбата. Освен това се цели да се насърчи и корпоративната прозрачност и отговорност на предприятията, става ясно от мотивите.

Дъщерните дружества на многонационални корпорации у нас също ще трябва да публикуват на своите сайтове информация за печалбите, които те самите реализират, а също така и другите предприятия от групата. Ако тази информация не е подадена от компанията-майка, българските подразделения трябва изрично да посочат това. 

Същите задължения да публикуват в специална декларация на видно място печалбите си имат и самостоятелни предприятия с приходи над 1.5 млрд. лв. през последните две години.

Драстично се завишават и санкциите за фалшиво счеводство. Ръководители ще се глобяват с 5000 до 15 000 лв., ако допуснат да се водят извънсчетоводни книги и регистри, отчитане на фиктивни сделки и несъществуващи разходи, както прикрити подкупи. За фирмата санциите са от 10 000 до 20 000 лв. При повторно нарушение санкциите ще са в двоен размер.

ДОМАШНАТА БИРА БЕЗ АКЦИЗ

Депутатите гласуваха на първо четене и промените в закона за акцизите и данъчните складове, въпреки че водещата бюджетна комисия ги отхвърли.

От догодина се въвежда акциз и върху нагреваеми цигари със съдържание, различно от тютюн.

В същото време домашното производство на бира се освобождава от акциз. Това стана възможно, след като група народни представители от ПП-ДБ, внесоха отделен законопроект от този на Министерски съвет. "Изравняваме производството на домашна бира с това на домашното вино. Такава бира, произвеждана от около 2000 домакинства, няма да се облага с акциз, ако се консумира само в семейството и не се използва за търговска цел", заяви вносителят Даниела Божинова.

Депутатите обаче гласуваха на първо четене и законопроекта на Министерски съвет, в който се предвижда точно обратното - домашната бира да се облага както тази, произвеждана от големите пивоварни. Т.е. сегашните 0.75 лв. на хектолитър да нараснат до 1.50 лв. Тази разпоредба обаче ще отпадне при второто четене на законопроекта и ще остане нулевия акциз, предложен от ПП-ДБ.

                            СПОР ЗА ПЛАЩАНИЯ И ЗАПЛАТИ В БРОЙ

   В петък депутати продължават с останалите промени в данъчните закони. Днес времето стигна само да се проведат част от дебатите по промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

   Силен отпор от опозицията получи предложеното от правителството намаляване на прага за разплащания в брой от 10 000 лв. на 5000 лв. като мярка за изсветляване на икономиката. Критика имаше и към намерението да се въведе задължително плащане по банков път на заплатите на персонала в заведенията. От ИТН и "Възраждане" обявиха, че това ще затрудни хората в малките населени места, където няма банкомати и ПОС-терминали. "Това е тежък лобизъм единствено в услуга на търговските банки, които заради високите си такси отбелязват рекорди печалби", отчеляза Цончо Ганев от "Възраждане".

   Мартин Димитров от "Демократична България" също изрази резерви към свалянето на прага на кешовите разплащания. "За последните 10 години не е бил намаляван прагът за разплащанията в брой, а за този период имаме 50% натрупана инфлация. Следователно сега покупателната стойност на тези 10 000 лв. е намаляла наполовина. Трябва да отчетем това и да запазим прага непроменен", посочи Димитров. Според него друг умерен вариант е прагът да се свали с по-лека стъпка - до 8000 лв.

   "Въпреки това ще гласуваме проектопредложенията в ДОПК на Министерски съвет, за да може между първо и второ четене да направим промените", каза Димитров и призова опозицията да не се опитва да провали пакета данъчни промени. Спред правилата на НС ако един законопроект не получи подкрепа в пленарна зала на първо четене, той отпада и може да се внесе отново за гласуване чак след три месеца.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha