Министър Богданов ще открие в Русе българо-румънска конференция с представители на бизнеса от двете страни

Министър Богданов ще открие в Русе българо-румънска конференция с представители на бизнеса от двете страни
Публикация   14:09     22 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     374

През първото полугодие на 2022 г. румънските инвестиции в България са на стойност 54,3 млн. евро

   Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и румънският му колега - министърът на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя ще открият българо-румънска конференция на тема: "Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция", съобщиха от българското икономическо ведомство. Събитието ще се състои на 23 ноември (четвъртък), от 11:00 часа, в зала "Европа" на Доходното здание в Русе.  

Основната тема ще бъдат загубите за региона и за инвеститорите от отлагането на приемането на двете държави в шенгенското пространство през погледа на двустранните чуждестранни търговски камари.

Очаква се да бъдат обсъдени още икономическото бъдеще на региона, ключови инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса.

На събитието ще присъстват инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес и на търговски камари на двете страни.

Поканени са още евродепутати, представители на дипломатическия корпус, както и на местната власт.

Форумът се организира от Министерството на икономиката и индустрията на България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния. 

   През втората половина на октомври министър Богданов проведе онлайн среща с колегата си Щефaн-Paдy Oпpя, на която двамата обсъдиха загубите, които бизнесът и инвеститорите от двете страни търпят от неприемането на България и Румъния в Шенген.  България и Румъния са повече от готови да влязат в шенгенското пространство, заявиха тогава икономическите министри на двете страни.

   Справка в интернет страницата на икономическото министерство на България показва, че сумарните румънски инвестиции в България към 31 декември 2021 г. възлизат на 366,3 млн. евро. През 2021 г. потокът на инвестициите е в размер на 81,3 млн. евро, а през първото полугодие на 2022 г. са на стойност 54,3 млн. евро. По данни на ведомството, публикувани в края на януари, българският износ за Румъния е нараснал с над 40 на сто през първите десет месеца на миналата година и е надхвърлил 4 млрд. евро.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha