Публикация 17 Ноемв, 2023 / Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ / 1299 Гостите на вечерта дадоха висока оценка на подходящо за случая меню
Традицията в Русе за отбелязване на френското Божоле и тази година бе спазена и бе отбелязана за 18-ти път в обновения ресторант "Кристал", където за първи път бе организирана. За втора поредна година вечерта на третия четвъртък от м. ноември собствениците на хотелския комплекс и управата на заведението се бяха постарали да покажат ниво на обслужване и висока кулинарна класа.
Божоле е търговската марка на виното, а то се прави от сорта "Гаме", който се отглежда южно от регион Макон в Бургундия.
За всичко, което се случи в празничната вечер, "вина" носи и пое новият управител на заведението Емил Атанасов.
Менюто бе налълно съчетано с младото френско вино.
Висока оценка получи салатата, съчетаваща крем от сирена, розови домати, печен пипер, разядка от патладжан. Всичко това е приготвено от домашни продукти, овкусени предварително и създаващи хармоничен вкус. Като комплимент от заведението бе предложена и маслинова паста.
Основното ястие бе свински врат от младо прасе, печено на ниска температура повече от три часа и половина. Месото показа невероятен сочен характер и вкус благодарение и на вложените при приготвянето на ястието подправки. Оставено е да добие и леко хрупкава коричка.
Сосът е от печеното месо, примесен със сладко от круши, а допълнително порцията е гарнирана със запечена круша. Така се получава и лек плодов вкус.
Гарнитурата бе от целина, моркови и печен пипер.
Десертът бе шоколадова торта, която е специалитет на заведението. Своеобразният шоколадов кейк с вишни удовлетворява и най-големите познавачи на сладкишите.
%image 4%
Разбира се, всичко това се случваше под звуците на подходящите и добре подбрани за вечерта френски шансони.
---------------------------------------------------------------------------------------
Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в 111 страни, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия. Винарският регион е първенец по продажби на количество вино за толкова кратък период от време.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Франция. Нощта на третия четвъртък от ноември. Ако е дошъл този момент от годината то тогава трябва да е точното време за отваряне на новата реколта Божоле Нуво. По строга традиция първите бутилки от този млад и плодов сорт се отварят точно в полунощ френско време с много празненства. Празникът на това френско вино се отбелязва в Париж в ресторант У пие дю Кушон или "В краката на прасетата". Заведението отваря врати за пръв път през 1947 г. и е известно като мястото, където всяка година се чества новата реколта на Божоле Нуво.
Опитах тазгодишната реколта и е много добра. Малко бананов вкус, както всяка година, но тази година е уникална. Предпочитам шампанско, но от време на време пия по малко Божоле. Във всеки случай, през месец ноември. Ан Албаре, клиент
Божоле Нуво не е от най-скъпите вина, но за него е характерно, че съчетава множество прекрасни качества, сред които вкус и достъпност. А според изявени сомелиери то е едно от вината, които най-лесно се пият и могат да бъдат сервирани на всеки повод.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай