Глоба от 10 лв. заплашва всеки, който не си вземе касовата бележка

Глоба от 10 лв. заплашва всеки, който не си вземе касовата бележка
Публикация   15 Ноемв, 2023   /     akcent.bg   /     489

   С промените в Закона за ДДС наред с повишаването на редица санкции за неспазване на разпоредбите на закона, се завишава и глобата за потребителите, които не вземат касовата си бележка и не я съхраняват до напускането на обекта. 

   Малцина потребители са наясно, че имат такова законово задължение, така както търговецът е длъжен да регистрира продажбите на касов апарат и да издаде касов бон. От години глобата за клиентите, които не изпълнят това свое задължение да съхранят до напускането на търговския обект касовата си бележка, е  5 лв. Тя се събира на място с квитанция от данъчните инспектори, влезли в обекта на проверка. Доколко обаче се правят такива проверки и се налагат глоби и на клиентите за липса на касова бележка, е доста съмнително.

   Въпреки това от догодина тази глоба ще нарасне двойно до 10 лв., предвиждат промените в Закона за ДДС, внесени от правителството в Народното събрание.

   Двойно се завишават и глобите за търговците, които не издават касови бележки. За физическите лица санкцията скача на 200 до 1000 лв., а за юридическите - на 1000 до 4000 лв.

   Припомняме, че финансовият министър Асен  Василев предложи някои доста екзотични идеи за принуждаване на търговците да регистрират продажбите си. Една от новите разпоредби предвижда, когато търговецът не издаде касова бележка от фискално устройство, получателят да има право да не заплати стойността на стоката или услугата. Първоначално идеята бе това да важи само за заведенията, но в крайна сметка бе разпростряно за всякакви бизнеси и предизвиква доста спорове до какви проблеми между потребител и търговец може да доведе.

   Друга данъчна промяна предвижда потребителите да събират и регистрират в НАП касови бележки, срещу които после да може да ползват отбив от данъците върху доходите си в размер на 0.5% от заплатения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно. Сметките показват, че потребителите трябва да декларират десетки хиляди касови бележки месечно, за да почувстват осезаемо данъчната отстъпка. Ако цяла една заплата от 2000 лв. бъде похарчена и всички касови бележки се регистрират в НАП, отбивът от данъка върху доходите ще бъде само 2 лв.

Тагове : глоба , бележка , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha