Сряда, 21 Февруари 2024

Борел: Помощта от един милион снаряда за Украйна остава политическа цел

Борел: Помощта от един милион снаряда за Украйна остава политическа цел
Публикация   05:40     15 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     285

   По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още, ще има нужда от допълване на военните складове на страните от ЕС, така че поръчки към нашата индустрия ще има. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

   Военният министър е в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС. Той посочи, че на днешната среща са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от ЕС. По думите му, България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

   Тагарев отбеляза, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления компмлекс за разширяване на производствените възможности. Очакването му е поне 2-3 български фирми да получат допълнително финансиране.

   „Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. ЕС дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение“, обясни Тагарев.

   Военният министър каза още, че е съгласувана концепцията на общата инициатива между България, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море. Трите страни ще сформират екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението. Ако всичко върви нормално, скоро ще имаме такава операция, посочи министърът.

   Тагарев е на мнение, че вотът на недоверие срещу кабинета няма да успее.

   „Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната. Започва да ме притеснява, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси, и като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно“, допълни министърът на отбраната.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha