Над 38% сред повече от 5000 родители посочват, че те и децата им по-скоро не са информирани за новите синтетични вещества

Над 38% сред повече от 5000 родители  посочват, че те и децата им по-скоро не са информирани за новите синтетични вещества
Публикация   15:31     12 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     873

Това сочат резултатите от национална анкета на "Един грам живот"

   Онлайн анкета, попълнена от 5607 родители, показва, че 38,27% от тях заявяват, че те и децата им по-скоро не са информирани как изглеждат и как действат новите синтетично приготвени вещества. Като "по-скоро информирани" са посочили 27,88% от анкетираните.    Други 9,18% казват, че не са информирани, а 24,67% - че са наясно с действието на новата дрога. Данните от онлайн анкетата "Знаем ли кой, кога и какво ще предложи на децата ни и как да ги предпазим?" бяха представени по време на Втората национална конференция на информационно-образователна кампания „Един грам живот“, организирана от Клуб за граждански инициативи. Събитието се състоя в Интер Експо Център в София. 

   На въпроса "Вие и Вашето дете имате ли представа как и къде има опасност да бъде предложен достъп до наркотични вещества" с "да" са отговори 35,42% от анкетираните, а с "не" - 6,01%. "По-скоро да" са посочили 37,20% от участниците в допитването и с "по-скоро не" - 21,37% от тях. 

   Анкетата отчита и готовността на родителите за превенция. На въпроса: "Бихте ли отделили време да придобиете повече знания и умения как да предпазите детето си от употреба" - с "да" са отговорили 79,01%, а с "не" - 1,68%. "По-скоро да" са посочили 16,68 на сто от анкетираните и "по-скоро не" - 2,64%.

   Възрастовата група на децата, чиито родители са попълнили анкетата, са: от шест до девет години (14.85%); от 10 до 13 г. (24.13%) и от 13-17 г. (37.20%).

   Най-важното, за което трябва да се погрижим, е емоционалното състояние на детето, подчерта Милена Петрова, терапевт в център за зависими.

   Добрата връзка на родителите с детето не е да го питат какво ще яде, топло ли му е или студено, а да го питат как се чувства, да му  позволят да покаже чувствата си, отбеляза още специалистът. И обърна внимание, че родителите трябва да са по-ангажирани в превенцията. Според терапевта често родителите игнорират проблема и показват неспособност за адекватна реакция. Специалистът сподели и истории от практиката си. Тя разказа за случай на употреба на дрога в елитно училище и обърна внимание, че по-големите ученици могат да разпространяват наркотика сред по-малките деца. 

   По време на събитието бе излъчено видео, в което майка разказа, че дъщеря ѝ е започнала да употребява психоактивни вещества преди да навърши 13-годишна възраст. След като разбират за това, родителите ѝ се консултират с психолог. Това обаче не е предотвратило употребата на забранените субстанции, а проблемът се е задълбочил. 

   Вече три години се борим с нейната зависимост. Опитвали са да я настаняват на места, които дори не са подходящи за нейната възраст. Мястото, където могат да бъдат лекувани деца, е само едно, обясни жената. Тя посочи, че за съжаление капацитетът на центъра не е голям и "не може да поеме целия този наплив, бих казала, от деца, които в тази възраст вече са зависими". Впоследствие момичето, което вече е на 16 г., е настанено в център за грижи. Понеже състоянието ѝ е обострено, а е отключила съпътстващи заболявания, има опасност тийнейджърката да бъде изключена от мястото, разказа майка ѝ. По думите ѝ настаняване в психиатрия също е трудно, защото за това се изисква диагноза, която "психиатри почти не искат да поставят на деца в тази възраст". 

   Достъпът до наркотици е изключително лесен, предупреди също майката. 

   Злоупотребата с наркотични вещества е сред най-сериозните обществени и социални проблеми в нашето съвремие, се посочва в поздравителен адрес от здравния министър проф. Христо Хинков до организаторите на конференцията, който беше прочетен от Мариела Кирова, национален координатор на "Един грам живот".

   Преодоляването му е свързано с редица предизвикателства както за лекарите, медицинските специалисти, социалните служители и педагозите, така и за родителите и засегнатите лица. Затова и усилията на всички, ангажирани в тази област, са насочени към намиране на нови подходи за по-ефективна превенция, отбелязва още министърът.

   Участниците в конференцията акцентираха и върху стъпките, които могат да предприемат институциите в борбата с наркотиците. Посочено беше, че все по-малки деца прибягват до дрога.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още