Понеделник, 20 Май 2024

ГЕРБ решава в събота за подкрепата към кабинета

ГЕРБ решава в събота за подкрепата към кабинета
Публикация   17:14     08 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     426

   ГЕРБ започва детайлен анализ не само на изборните резултати. В следващите няколко дни партията ще формулира позицията си дали ще остане част от "сглобката" или не, стана ясно от изказвания на нейни лидери.

   За целта в сряда ще заседават структурите в София, на следващия ден - Изпълнителната комисия, а в събота във Велико Търново е насрочено Национално съвещание на ГЕРБ. В старата столица ще присъстват всички избрани кметове на общини, всички областни ръководители на партията, както и парламентарната група.

   "Хората в център дясно разчитат да отстояваме интересите, за които са гласували", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брфинг. 3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат, добави Борисов. „Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми“, каза и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг пред централата на партията.

   "Подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на два темела – управленска и законодателна програма", добави Атанасова.

   „В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в програмата ангажименти от страна на изпълнителна и на законодателната власт. На пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на Управленската програма“, заяви Атанасова.

   "Управленската програма на България за този мандат е за 18 месеца. В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в нея ангажименти от страна на изпълнителната и законодателната власт, каза тя.

   „Не искам да обявявам конкретни сектори и министерства, защото решихме, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики, и там, където им категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това.“, обясни Атанасова.

   „Ние считаме, че като законодателна власт и част от мнозинството сме изпълнили всички ангажименти по Планът за възстановяване и устройство /ПВУ/, като миналата седмица прекъснахме ваканцията, за да можем да отхвърлим ветото, наложено върху Закона за енергетиката, който пък е част от ПВУ. Тогава нашите некоалиционни партньори предпочетоха да бъдат по места в избирателните си райони, а не да работят в пленарна зала. В този смисъл, а и защото предстои сериозно обсъждане на данъчните закони и Закона за държавния бюджет, който се подготвя без участие на нашата ПГ и нашите експерти, тепърва ще правим анализ за единна позиция на партията какво ще подкрепим и какво не, и колко от всички големи инфраструктурни проекти желаем да видим заложени в него", допълни Атанасова.

   "И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме Околовръстно. Трябва да си спазваме обещанията. Всичко това трябва да бъде отразено в този бюджет. Ако не се приемат драстични мерки и ще се харчи, и ще се вземат дългове, да се знае за какво се вземат. Андрей Цеков полага много усилия, но са напразни, защото техните усилия са хвърлени в тези 300 млн. лв. за мантинели и маркировка. Трябва да помислим как да му даем рамка", каза лидерът на ГЕРБ Борисов

   "Общия резултат показва 70% разплатени средства. Трябва да отчетем и една загуба - 34 млн. евро, които са загубени по Оперативна програма околна среда. Ние сме загубили пари от оперативните програми, за да изпълним политиките си", добави той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още