Понеделник, 13 Май 2024

Почина проф. Ивайло Дичев

Почина проф. Ивайло Дичев
Публикация   09:13     07 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     770

   На 68 години почина проф. Ивайло Дичев - писател и културен антрополог. За кончината му съобщи дипломатът Стефан Тафров в социалните мрежи.

   До последно той беше преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ръководеше магистърската програма по културна антропология, издаваше онлайн изданието за културни изследвания "Семинар БГ". 

   Ивайло Дичев е роден през 1955 г. в София. Син е на писателя Стефан Дичев и художничката Лиляна Дичева. Той бе женен, с две деца.

 Защитава докторати в Софийския университет и в университета Париж - VII: Дени Дидро. Работи в сферата на естетиката, после се насочва към социалните науки с фокус върху въпросите на политическата култура, градската антропология и балканските идентичности. Асоцииран преподавател в университета Париж - 10, с многобройни стипендии, сред които от високо ниво на френското правителство, Фулбрайт и Рокфелер; почетен изследовател на института за източни и югоизточни изследвания в Регенсбург. Последните му изследователски интереси са в областта на гражданството, миграцията и антропологията на пространството. 

   Ивайло Дичев бе също писател и активен есеист, публикуващ в български и европейски издания. Бил е колумнист на различни медии, сред които вестник "Сега". За публикации при нас получава наградата "Черноризец Храбър" (2002), носител е и на призовете за есеистика "Паница" (1999) и "Димитър Пешев" (2005).  

   Освен на научни монографии и публицистика е автор на три книги с разкази - "Уча се да плача", "Звезден календар", "Миг след края на света", романа "Идентификация" и сценария за българския игрален филм "Заплахата" (1980).

Тагове : Дичев , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha