Понеделник, 29 Април 2024

Милена Хинкова пред Акцент.БГ: Русенци трябва да излязат да гласуват, дори с бюлетина ,,Не подкрепям никого,,!

Милена Хинкова пред Акцент.БГ: Русенци трябва да излязат да гласуват, дори с бюлетина ,,Не подкрепям никого,,!
Публикация   17:54     03 Ноемв, 2023 /     Текст и снмка: Румен НИКОЛАЕВ   /     1117

Реално гласове за близо 12 общински съветници са отишли в кошчето при първия тур на изборите , смята председателят на ОИК

  Милена Хинкова, председател на Общинска избирателна комисия ОИК- Русе.

  За първи път е избрана на този пост през 1995 г. и  .... до последните избори през 2023 година.

  

   Може ли да се открие нещо различно в осъществяването на изборния процес през този немалък период?

   -   Много са различните неща. Сега се работи по съвсем друг начин. Добър помощник са ни компютрите, това, че се работи с машини...

  По-лесно е от гледна точка на технология, но по-трудно за избирателите,участниците в процеса- политическите сили. Недоверието между тях сега е значително по-голямо от преди.

  Многа важен елемент в изборния процес е компетентността на членовете на ОИК, на СИК, както и доверието, което може да им се има, независимо от камери, застъпници и какво ли не още... Каква е Вашата оценка?

   -  Относно компетентността на тези комисии, които правят изборите, за членовете на СИК, може много да се говори, цели романи могат да се напишат.

  Задължително се правят обучения на избирателните комисии. Сега се проведе присъствено, като бяха поканени всички членове, не само ръководствата, както бе досега.

   Най-вероятно заради високото заплащане този път е проявен огромен интерес- от 1900 членове на комисии присъстваха почти 1200.

Странното за мен бе, че след приключване на разискванията, нямаше никакви въпроси. Това мен ме притесни, защото докато говорих, наблюдавах залата и видях много нови хора, за които беше видно, че ги интересува преди всичко заплащането, а не работата им в комисиите.

  Това се разбра и при отчитане на протоколите.

   Най-честите грешки, които допускаха членове на комисии или  комисиите като цяло.

  Най-честите грешки, то стана ясно веднага, бяха тези при отчитане на преференциите.

  Процесът на отчитане на броя гласували и на преференции е затруднил голяма част от комисиите.

Когато започнаха да идват и започнахме да сумираме броя на преференциите, те не даваха числото, което се разпределя по партии.

Най- честата грешка беше при сумиране и изчисляване без преференции. Това може да си го поправи комисията пред нас с три подписа. Но когато не са изчислени правилно или не са броени, което също се случва, не се удовлетворяват контролите и протоколът не се приема.

За наш късмет или щастие, не зная, но само в две комисии протоколите бяха до такава степен сгрешени, че се наложи да броят пред нас и да разберат къде им е грешката.

  А при едната в пакета с недействителни бюлетини се откриха действителни. Комисията не е от малките населени места, а от града.

  28 процента избирателна активност, изключителна ниска, включително и на национално ниво. Имало ли е подобен случай във Вашата практика?

Не. Обикновено на местни избори активността е по-висока, отколкото на парламентарни. За последните е имало толкова ниска активност...

Какво е вашето обяснение за този русенски “феномен”?

Виждам няколко причини, които намалиха активността

- есенната ваканция на учениците

- проблемът с машините, който и сега повечето хора не разбраха какъв е той и кой го сътвори

- в последните месеци в Русе се разви една кампания /не че е лоша/- отричане на всичко, което е направено от всички във връзка с чистотата на въздуха.

   Ако приемем, че квотата за общински съветник е малко над 600 гласа, то с тези 6057 и нещо невалидни бюлетини означава, че това са цели 10 общински съветници...

   Гласовете “Не подкрепям никого” също могат да се измерят почти с двама общински съветници... Сериозен проблем! Но неходенето да се гласува е предпоставка за нереално отразяване на изборния резултат, на нагласите...

   Аз съм привърженик на мнението, че гражданите получават това, което са искали. Не отивайки да гласуват, те приемат положението, в което се намират. Вместо тях рзултатът се определя от една друга група, които отиват да гласуват.

 Няма оправдание за това какво се е случило...

    Интересно ми е, дори избирателната активност да стигне 30 процента /въпреки че е под въпрос и изявлението на ПП-ДБ, че не подкрепят никого/ ....

... само да кажа- на втория тур избирателната активност ще бъде по- ниска и заради факта, че в повечето от населените места вече са избрали кметове на кметства.

  Въпросът е тези хора да припознаят и другото гласуване като своя отговорност и дали ще излязат да гласуват. Аз лично смятам, че в малките населени места процентът на гласували за кмет на община Русе ще е нисък.

 За мен всички русенци трябва да отидат да гласуват, защото това е лична отговорност. Дори и с бюлетина “Не подкрепям никого”. В никакъв случай недействителна бюлетина, защото това не е решение на въпроса.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha