Камерен концерт под надслов “ДЪРВЕНИ ДУХОВИ В КОМПАНИЯТА НА ВАЛДХОРНА" в петък

 Камерен концерт под надслов “ДЪРВЕНИ ДУХОВИ В КОМПАНИЯТА НА ВАЛДХОРНА
Публикация   19:30     24 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     774

               Още от Античността в древна Елада е прието,  че мелодията, която излиза от античната дървена флейта е най-близка до песента на човешкия глас. Наистина – диханието на певеца и диханието на музиканта, който свири на дървените духови инструменти си приличат. Дъхът на свирещия превръща инструмента във вибриращо от емоции музикално продължение на човешкото тяло. Инструментът носи топлината на тялото, неговата чувственост, неговата сила, а и неговата крехкост. Когато в ансамбъл се съберат четири дървени духови инструмента – флейта, обой, кларинет и фагот, те съставляват отделните части на един цял жив организъм. Често в историческата традиция на европейската класическа музика ансамбъл като този се възползва от присъствието на един-единствен меден духов инструмент – валдхорната. Със звученето си, наподобяващо мекия и благороден блясък на старо злато, тя се превръща в короната, която с наниз от прочувствени звуци увенчава достолепието на ансамбъла и разкрива широк път за музиката към сърцата на публиката. За първи път от много време насам едни от най-добрите инструменталисти от оркестъра на Русенската опера се събират в духов квинтет, за да изпълнят някои от най-красивите музикални пиеси от годините на европейския Романтизъм и от нашето съвремие.

              Инструменталният ансамбъл е в състав:

Димитър Борисов Димитров – флейта

Себастиан Кордеро Валдарес – обой

Елеонора Олива – кларинет

Давиде Пизани – валдхорна

Иниго Арамбуру Арниаз – фагот

              В програмата ще звучат творби на

Волфганг Амадеус Моцарт, Аугуст Клугхард, Жак Ибер, Александър Землински, Антон Рейха и Хулио Медаля.

    “ Идеята за този квинтет се появи в края на миналия сезон. Спомням си музицирането в последните програми на юли и август, когато един ден осъзнахме, че поради невероятната атмосфера на работа и комфорта, който изпитвахме, докато свирим заедно, концепцията за формиране на този ансамбъл ни дойде на ум и ние я предложихме на ръководството на Държавна опера - Русе!

Всъщност идеята беше горещо приветствана и с постоянното съдействие и подкрепа както на нашите колеги, така и на организацията при планирането на този концерт, сме на път да сбъднем малката си мечта!

    Избраната програма във всеки един смисъл, е почит към музиката!

Ще започнем със “ Die Zauberflöte“ и емблематичната увертюра в света на операта, която ни идентифицира като музиканти на това велико изкуство!

След това ще направим скок във времето към епохата на революцията с „Квинтет за дървени духови“ на Аугуст Клугхарт, където той е уловил синтеза на различни музикални тенденции, случващи се около него. В тази творба можем да видим как съчетава мелодиите на един прогресивен Лист със сложността на един Вагнер на върха на кариерата си….

Придвижвайки се напред във времето, ще изследваме Жак Ибер и неговите три пиеси, които някога са били поставяни като „Хитростта на красивите“, включващи контрастни движения.

    После ще се задълбочим в сравнително позабравения композитор Александър Землински, който сега преживява възраждане. Той служи като липсващото звено, свързвайки впечатляващите и сложни симфонии на Малер с величието на Щраус, и ние ще изследваме една от по-късните му творби -  “Хумореска”, демонстрирайки неговото майсторство в смесването на простото и сложното.

   Преди да завършим този концерт, няма как да пропуснем да изпълним пиеса от бащата на този камерен ансамбъл - Антон Райха, който е бил професор в Парижката консерватория и е повлиял на музиканти като Берлиоз, Лист и Гуно. В квинтетите му можем да чуем намеци, които неговите ученици по-късно са включили в собствените си произведения.

   Ще завършим този концерт с част от Южно-Американска сюита  и танго “Черното Порше” на Хулио Медаля, където можете да усетите латиноамериканските му корени, пренасяйки се на места, напомнящи за края на 20-ти век - радостна и младежка епоха, която всички помним!

    Искаме още веднъж да благодарим за цялата подкрепа, която ни оказаха от Русенска опера, а така и на нашите колеги, тъй като без тяхното съдействие този концерт нямаше да бъде възможен.

   Надяваме се това музикално събитие да се приеме добре от нашия град, който смятаме за свой дом, и да ни позволи да създаваме още много великолепни и качествени проекти!”

    Това споделя обоистът Себастиан Кордеро в навечерието на безкрайно интересния Камерен концерт  “Дървени духови в компанията на валдхорна”, който ще завладее сърцата на ценителите този петък, 27 октомври, от 19 часа в зала Филхармония!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha