Асен Василев: Не са заложени коледни добавки за пенсионерите

Асен Василев: Не са заложени коледни добавки за пенсионерите
Публикация   07:24     23 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     352

"2% от бюджетното салдо е предвидено за разходи за отбрана, това е по задължение към НАТО

   Не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година. Това заяви за БНР финансовият министър Асен Василев, който коментира актуални теми. Той подчерта, че бюджетът за 2024 година ще бъде съобразен с правителствената програма, а дефицитът - под 3%. Василев допълни още, че очакванията на правителството са да няма шокови цени на петрола, но с уговорката, че заради конфликта в Близкия изток е възможна и друга ситуация

   "В закона ясно е казано, че обсъждането на бюджета трябва да се случи, след като се приемат данъчните закони. По график те се приемат през октомври. Но заради това, че целият месец парламентът не работи, срокът се измества. Когато парламентът приеме данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там дефицит и всичко останало", поясни Василев.

   "2% от бюджетното салдо е предвидено за разходи за отбрана, това е по задължение към НАТО. БВП нараства значително - и тази година, и следващата. Догодина БВП ще бъде над 200 млрд. лева, като от тях 4 млрд. лева ще бъдат за отбрана", каза още финансовият министър. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha