Неделя, 28 Април 2024

Използването на пестициди проваля качеството на българския мед

Използването на пестициди проваля качеството на българския мед
Публикация   07:38     09 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     694

Вносът от Украйна от 2020 г. насам също нараства и достига 972.6 тона, като за първите 6 месеца на тази година са влезли 440,4 тона

   Пчеларите са поредният бранш, който организира национален протест. Той ще се проведе на 11 октомври пред сградата на Министерството на земеделието и храните, където ще настояваме за по-високи субсидии, както и за незабавни мерки срещу използването на забранени пестициди в земеделието. Това заяви председателят на Националното сдружение "Български свободни пчелари" Ясен Янев, цитиран от БНР.

   Янев посочи, че през изминалите три години пчеларите не са получавали европейски субсидии. Единственото подпомагане, което са взели на части, е за изминалата 2022 г. в размер на 23 лева на кошер - сума, която не може да покрие нарасналите разходи за производството на мед. Сега от сдружението настояват за помощи в размер на 50 лева на кошер.

   В момента изкупната цена на едро на пчелния мед е изключително ниска - варира между 3.20 и 3,80 лева за килограм, казва Ясен Янев. Въпреки това никой не изкупува български мед.

   "Миналата година цената бе 4.20 лв. за килограм на едро, а тази година и на 3.80 лв. никой не го търси. Не мога да си обясня защо се случва това, но международните пазари изглеждат като напълно блокирани. Заради войната в Украйна ли е, заради друго ли е, не зная, но положението е лошо“, коментира пред Агри.бг и пчеларят Иван Георгиев, който има кошери в Северозападна България.

Според Ясен Янев причина за проблеми с търсенето на български пчелен мед на международните пазари е лошо качество вследствие на използването на забранени пестициди в земеделието. Затова на протеста си пчеларите ще настояват да бъдат отворени държавните лаборатории, в които продукцията свободно да се тества за забранени химикали. В момента това може да се прави само в две частни лаборатории в страната, но анализите струват много скъпо, казват пчеларите.

"Медът е крайният продукт от земеделието и зависи от културите, които се сеят. Ако има нещо нередно в тях, няма как да очакваме цената да е друга", коментира Янев. Той твърди, че има много некоректни земеделци, "които създават предпоставка да не се търси българското". "Пестицидите не идват от Украйна, а от българските земеделци", допълни Янев. И припомня, че БАХБ е одобрило 42 дерогации на забрани за използването на определени пестициди в рамките на Европейския съюз.

   27 вида пестициди са открити в трупчета на пчели у нас, обяви в петък на среща с пчелари във Велико Търново проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив и председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство. Той цитира данни от проучване за остатъците от пестициди в проби от медоносни пчели и хранителни запаси в семействата им. Пробите са взети от неблагополучни пчелини в шест района в страната.

   Пчеларите посочват, че секторът е обречен на гибел, ако Министерството на земеделието и храните не вземе незабавни мерки.

   Точно заради тези проблеми от Националното сдружение "Български свободни пчелари" казват, че не са подкрепили протеста на зърнопроизводителите срещу падането на ембаргото върху вноса от Украйна.

                                ОТКЪДЕ ВНАСЯМЕ МЕД

   Данни на Евростат за вноса на пчелен мед показват, че през последните три години в най-големи количества той пристига от Полша, а през първото полугодие на 2023 г. - от Гърция.

   През 2022 г. общият внос на пчелен мед нараства с 14,9% спрямо предходната година, достигайки 5026,8 тона. От тях 2062 тона (41%) са внесени от трети страни – с 22,6% повече на годишна база.

   Вносът от Украйна от 2020 г. насам също нараства и достига 972.6 тона, като за първите 6 месеца на тази година са влезли 440,4 тона. 

   Доста сериозен скок има при вноса от Гърция - за първото полугодие той се равнява на 493,9 тона и дори изпреварва този от Полша, който е водещ през последните години. Например през 2021 г. количествата гръцки мед у нас са били 483,7 тона, а година по-късно се увеличават на 1129,3 тона. 

   В същото време 1165 тона български мед е изнесен за трети страни през 2022 г., а за първите шест месеца на тази година – 829 тона по данни на агроминистерството. Тази статистика обаче не включва продажбите на български мед в страните от ЕС. Данни на Световната търговска организация показват, че през 2020 г. България е била на 16-то място в света по износ на натурален мед с продажби за 39.838 млн. долар. 

   Българските пчелари масово внасят пчели майки, с което създават рискове от появата на нови болести по пчелните семейства, които на този етап са непознати в България, предупреди проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив.  Вносът е основно от Полша, Австрия, Германия и Турция. "Независимо че Законът за пчеларството забранява внасянето на чужди раси пчели, пчеларите нелегално си внасят такива пчелни майки, което изключително отрицателно оказва въздействие върху местните популации и местните пчели", казва проф. Петров.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още