В Русе и в още 4 училища вече имат „по-зелени“ дворове, благодарение на кампанията „Да засадим въздух за нашите деца“ на P&G

 В Русе и в още 4  училища вече имат „по-зелени“ дворове, благодарение на кампанията „Да засадим въздух за нашите деца“ на P&G
Публикация   13:25     04 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     324

ОУ „Олимпи Панов“ в квартал Родина 2 в Русе е второто. Над 100 растения и дървета бяха засадени и 800 книги бяха дарени по време на инициативата

    София, Стара Загора, Пловдив и Русе са градовете, част от пилотния проект на P&G в партньорство с Фондация „Детски книги“ - „Да засадим въздух за нашите деца“, целящ да създаде по-зелени училищни дворове за ученици от 1-ви до 12-ти клас. По време на кампанията бяха дарени 800 книги с екологична насоченост, поставени 27 специални пейки за децата, както и бяха засадени над 100 растения и дървета в училищните дворове, с помощта на професионални ландшафтни архитекти.

   Първите училища, които се възползваха от тази инициатива бяха 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов“ в столичния жилищен квартал „Левски Г“, последвано от ОУ „Олимпи Панов“ в квартал Родина 2 в Русе. След София и Русе, пространствата на три други български училища бяха разкрасени – 95 СУ „Професор Иван Шишманов“ в София, Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в Пловдив и 5 ОУ „Митьо Станев“ в Стара Загора. Общо близо 5 000 ученици от 5 различни училища се възползваха от този проект. Учебните заведения бяха избрани от Фондация „Детски книги“, защото се намират в едни от градовете с най-замърсен въздух в България. Също така, те са част и от общността „Бисерче вълшебно“ – инициатива на Фондация „Детски книги“, която цели да насърчи четенето и да създаде общност от запалени читатели с обвързаност и отговорност към заобикалящия ги свят.

   „Вълнувам се и за мен е чест, че с тази инициатива успяхме да направим истинска промяна в училищата. С предоставените книги и зелени пространства, сега учениците са силно ангажирани и вдъхновени да научат повече за екологията и да полагат грижи за растенията и дърветата, оставяйки истинско позитивно въздействие върху планетата.“, казва Валентина Стоева, основател на Фондация „Детски книги“.

   Проектът е продължение на дългогодишната усилията на P&G да използва своя глас, мащаб, иновативност и експертиза, за да помага на хората да придобият малко по-природосъобразни навици вкъщи, защото грижата за планетата започва с малките промени у дома. Марките на P&G като Ariel, Fairy, Lenor, Head & Shoulders и Gillette могат да помогнат с продукти, които улесняват устойчивия избор без да се налага компромис с ефективността. Компанията също цели да продължи да намалява въздействието на дейността си върху околната среда, изпълнявайки и надминавайки целите си до 2030 година, състоящи се в постигането на нулев въглероден отпечатък, 100% рециклируеми или преизползваеми опаковки, както и намаляване на използването на чиста пластмаса на половина.

   Фондация „Детски книги“ е създадена през 2013 година, а основната ѝ цел е да насърчава четенето сред децата, да променя нагласите на възрастните относно значението на четенето от ранна възраст за по-късна реализация и да насърчава издаването на качествени материали за четене, които развиват читателския вкус на децата. Основател и председател на Управителния съвет на фондацията е носителката на титлите „Рицар на книгата“, присъждана от Асоциация „Българска книга“, и „Посланик на библиотеките“ на Българската библиотечно-информационна асоциация Валентина Стоева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha