Каолин отбеляза достойни 100 години от създаването на фирмата с празнично тържество

Каолин отбеляза достойни 100 години от създаването на фирмата с празнично тържество
Публикация   08:55     22 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     687

     Най-голямото българско предприятие за индустриални минерали „Каолин“ отбеляза 100 години от създаването си с богата празнична програма късно снощи. Тържеството се проведе в административния център на компанията в гр. Сеново, община Ветово.

   Припомняме, че „Каолин“ осигурява работа на над 1200 души от страната, като повече от 650 са заетите от региона. Индиректно предприятието дава работа на още близо 1200 човека от България, заради обслужващите фирми, с които работи ежедневно. От 2013 г. „Каолин“ е част от германската група “Кварцверке”, чийто бизнес е добив и обогатяване на минерални суровини. Създадена преди повече от век като семейна фирма със седалище гр. Фрехен, Германия, днес тя притежава повече от 20 предприятия в Европа с 3500 служители. С придобиването на „Каолин“ групата разширява дейността си в България, Сърбия и Украйна и става един от водещите производители на минерални суровини в Европа. Снощи бе отбелязана и 10-ата годишнина от присъединяването на „Каолин“ към групата „Кварцверке”. Интересен факт е, че „Каолин“ произвежда и продава над 2 милиона тона годишно индустриални минерали, които са важни за редица сектори от европейската икономика.

 Д-р Волф Харлфингер  приветства присъстващите и сподели някои от водещите приоритети пред компанията. Той определи двете годишнини като изключителен момент и благодари на основателите на компанията, като ги определи като смели предприемачи и пионери в тази сфера. „Когато вземем решение да инвестираме, това е ангажимент за десетилетия. Този подход ни прави предвидим, надежден и устойчив партньор“, каза още той.

    Тържественото събитие, на което присъстваха повече от 1000 работници и служители на компанията от фабриките в страната, бе перфектно организирано от изпълнителните директори на „Каолин“ Димитър Ангелов и Ивайло Тиманов заедно с техния екип..

  Изпълненията на Нели Петрова, Васил Найденов и Гъмзата поддържаха доброто настроение през цялата празнична вечер.

  Сред гостите присъстваха представители на държавната и местна власт, бизнеса и неправителствения сектор. Областният управител на област Русе Данаил Ковачев  удостои екипът и ръководството на компанията със знака на областния управител, като призът бе връчен на главния изпълнителен директор на „Каолин“ д-р Волф Харлфингер. „Високо оценявам приноса Ви за постигането на ускорен и устойчив икономически растеж в региона. Вие за пореден път доказвате, че област Русе е сред правилните места за правене на бизнес и привличане на инвестиции в сектори с добавена стойност“, заяви Ковачев в приветствието си към мениджмънта на компанията.

   Сред останалите гости бяха Рупрехт Линдеман-Берк, депутатът от ДПС Ализан Яхова, кметовете на Ветово и Сливо поле д-р Мехмед Мехмед и Валентин Атанасов, както и директорът на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Венцислав Шахънов, други представители на мениджмънта .

   „Каолин“ е най-старото действащо минно предприятие в България, основано на 6 май 1923 г. От тогава до днес производството не е спирало. Продуктовото портфолио обхваща близо 200 разновидности на основните произвеждани индустриални минерали – кварцов пясък, обогатен каолин, шамот, варовик, доломит, фелдшпат, глина. Предприятието разполага с най-модерната в Европа линия за преработка на каолин.

Тагове : Каолин , Сеново ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha