Събота, 9 Декември 2023

Глобалната задлъжнялост достигна 307 трилиона долара, обяви Институтът за международни финанси

Глобалната задлъжнялост достигна 307 трилиона долара, обяви Институтът за международни финанси
Публикация   09:23     20 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     266

По-бавният растеж, наред със забавянето на инфлацията, са причините за повишаването на задлъжнялостта

    Глобалната задлъжнялост е достигнала рекордните 307 трилиона долара през второто тримесечие на годината въпреки по-високите лихви, ограничаващи банковото кредитиране, съобщи днес Институтът за международни финанси, цитиран от Ройтерс. Най-голямото увеличение е регистрирано на пазари като САЩ и Япония.

   Институтът за търговия с финансови услуги обяви в доклада си, че глобалната задлъжнялост в доларово изражение е нараснала с 10 трилиона долара през първата половина на 2023 година, както и със 100 трилиона долара през последното десетилетие.

   Според данните на института последното повишение е увеличило глобалното съотношение дълг/БВП за второ поредно тримесечие, до 336 на сто. Преди 2023 година съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт намаляваше в продължение на седем тримесечия. 

   По-бавният растеж, наред със забавянето на инфлацията, са причините за повишаването на задлъжнялостта, сочи докладът.

   "Рязкото покачване на инфлацията бе основен фактор за повишението в съотношението дълг/БВП през последните две години", отбелязва институтът, добавяйки, че с по-малкия натиск върху заплатите и цените, те очакват съотношението дълг/БВП да надвиши 337 на сто до края на годината.

   Над 80 на сто от натрупания в последно време дълг се пада на развитите страни, като САЩ, Япония, Великобритания и Франция, са регистрирали най-голям растеж. Сред нововъзникващите пазари най-голямо нарастване на дълга е отчетено в големите икономики – Китай, Индия и Бразилия.

/ИЦ/Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha