Национално признание на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" в столицата

Национално признание на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата
Публикация   09:08     11 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     604

Градът на първите неща се оказа и и първи в търсене ефективна превенция срещу наркотиците

 Инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" бе представена в столицата на конференция на информационно- образователната кампания "Един грам живот"  пред експерти и ангажирани организации в цялата страна.

  В момента се разработва цялостна концепция и стратегия за възпитание и образование на децца и младежи в рисконите групи /5-7 клас/ с цел да им се осигури възможност за ефикасен отговор на бъдещите предизвикателства.

  Това е възрастта, в която децата разширяват своята социална среда /семейна и училищна/ и обособяват собствена такава, лишена от контрола на родителите.

 

    Бе потвърден фактът довел и до създаване на Инициатива "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата", че в момента се работи реактивно, изолирано, локално и не се постигат търсените резултати. Затова е необходимо да се работи превантивно, организирано, повсеместно, мултиплицирано и регулярно.

    От "Един грам живот" изразиха мнение, че съществува голяма пробойна между теоретично заложените в Националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024 дейности за ограничаване на търсенето на наркотични вещества и реализираните на практика действия с цел превенция.

   Организаторът на събитието Калин Таушанов говори за прилагането на превантивния метод, както и за инструментите за мониторинг на текущата ситуация.

В рамките на дискусията за изготвяне на стратегическа рамка на информационно- образователната програма за превенция на употребата на наркотични вещества Румен Николаев представи Инициатива "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата". Повечето от предстоящите стъпки на "Един грам живот" вече са направени.

  Русе, като градът на "първите неща в България", по стечение на обстоятелствата се оказа и първи в реални действия ЗАЕДНО да се работи за превенция срещу разпространение на наркотици. Участниците в конференцията баха впечатлени от мащабността и резултатите от проведената анкета сред ученици и родители чрез Регионалното управление на образование, съвместно с РЗИ, БЧК и ПИЦ.

   Идеята и необходимостта в борбата за превенция срщу разпространението на наркотиците бе потвърдена и от участниците в срещата- на всички бяха раздадени флаери, каквито родителите на учениците от 5-9 клас ще получат на предстоящите родителски срещи.

  Участници: Организации: КАИТ, „Клуб за граждански инициативи“, Фондация „За живота“, Асоциация „Само днес“, Клуб „Родолюбие и отечествознание“, Фондация „Азбукари“, Инициатива „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, Терапевтичен център „Трамплин“, Фондация „С Мисъл за активна подкрепа“, Фондация „М. Блакански“, Център за рехабилитация „Път към свободата“, ПЦ „Моята психология“, ОБСНВ Кърджали, Сдружение „Спаси Хасково“, Сдружение „SOS-ПТП“, Българска Асоциация по климатолечение и здравен туризъм. Родители, учители, психолози, психотерапевти, университетски преподаватели и експерти в сферата на борбата с наркоразпространението и превенция в употребата на наркотични вещества.

   Ето и фесбук страницата на "Един грам живот"

   https://www.facebook.com/edingramjivot

    Мариела Кирова, Национален координатор на „Един грам Живот“ за Инициатива „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“: Сърдечно благодарим на г-н Румен Николаев, който взе активно участие в националната конференция. Сподели личен опит и добри практики от дейността на инициативата в Русе. „Един грам Живот“ има нужда точно от такива дейни и мотивирани хора, които придават стойност на думата „ЗАЕДНО“ и успяват да постигат резултати със съвместни усилия.

    Продължаваме ЗАЕДНО, за да спасим децата ни от дрогата.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha