Четвъртък, 9 Май 2024

Васил Божков каза, че е защитен свидетел срещу Бойко Борисов

Васил Божков каза, че е защитен свидетел срещу Бойко Борисов
Публикация   07:53     10 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     266

Публикува документ, че му е предоставена незабавна защита

   Васил Божков даде първата си пресконференция след връщането си от Дубай и последвалия арест.

  Той обяви, че няма да развива бизнес, защото е постигнал всичко, а ще участва в политиката срещу статуквото, което по неговите думи се отъждествява с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Според него Борисов и Пеевски трябва да бъдат "извадени от политиката".

  Божков оприличи "Продължаваме прмяната" на комсомолската организация на ГЕРБ и отрече всякакви връзки с президента Румен Радев.Той заяви, че ще разчита на мълчаливото мнозинство, което не участва на избори и обяви, че неговата кауза сега е българският народ.

  Божков обяви в началото на брифинга, че е защитен свидетел по делото срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Според него животът му и този на неговите близки е заплашен от "тези, които управляват страната в сянка".

  Божков отново отрече, че е екстрадиран от Обединените арабски емирства и заяви, че се е върнал доброволно в страната, въпреки че е предупреждаван за заплахи срещу сигурността му.

    По-рано от Прокуратурата заявиха, че единственото процесуално качество на Васил Божков е на обвиняем. Никога не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”. Реакцията на държавното обвинение бе по повод на казаното от бизнесмена, че е защитен свидетел.

   Постановлението за определяне на мярка за защита на свидетел е от 30 август. В него се казва, че на 29 август Божков е депозирал писмена молба до прокуратурата, в която е посочил, че „се страхува, че в резултат на свидетелстването му може да възникне опасност за неговото здраве и живот“. В резултат на която той желае „спрямо него да бъдат взети мерки за незабавна защита изразяващи се във физическа охрана на него и семейството му“ от органите на Бюрото за защита на застрашените лица към Министерство на правосъдието.

   Молбата на Божков е основателна, преценява прокурорът. В тази връзка той постановява да се предостави „незабавна защита“ на Божков и неговото семейство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha