Забраниха райския газ в заведения, ще се налагат солени глоби

Забраниха райския газ в заведения, ще се налагат солени глоби
Публикация   17:12     07 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     654

    В четвъртък на второ четене в парламента бе приет законопроект, с който се забранява употребата на диазотен оксид, познат като райски газ.

   Забранява се използването му в заведенията и обектите за дистрибуция на храни, с какъвто статут са вечерните и нощните клубове. Разрешава се употребата на райски газ, само за професионална употреба - за изтласкване на добавки в храни и за медицински нужди. Къде още ще е разрешено използването му, ще бъде подробно описано в регистър на Министерството на земеделието.

   "Стигна се до тези мерки, защото има случаи, в които след употребата на райски газ и в комбинация с алкохол, в нощните заведения, младежи са получавали епилепсия, халюцинации, стигало се е и до други по-тежки ситуации“ - каза народният представител Даниел Петров от "Възраждане", по чиято партийна инициатива бяха напрени промените.

   След днешното приемане на законопроекта, който допусне в търговския си обект употреба на диазотен оксид, ще бъде глобяван със суми от 800 до 1500 лева, при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лева. А за бизнесоператорите се предвиждат глоби до 6000 лева, като при повторно нарушение сумата нараства до 12 000 лв.

    След вдишване на райски газ, няма медицински способ, с който да бъде диагностициран този, който го е употребявал, също така няма законова пречка да бъде управлявано МПС.

Тагове : газ , глоби ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още