,,Путин постави две условия,,. Ердоган ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН

,,Путин постави две условия,,. Ердоган ще обсъди зърнената сделка с генералния секретар на ООН
Публикация   04:35     06 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     386

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че руският президент Владимир Путин е поставил две условия преди евентуално подновяване на договора за зърнената сделка, съобщи БТА във вторник, като цитира турските медии.

Двамата се срещнаха в понеделник в Русия. Ердоган каза още, че ще обсъди черноморската зърнена инициатива с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш този месец.

Зърнената сделка позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море въпреки войната. Споразумението за това беше постигнато през юли 2022 г. със съдействието на Ердоган и ООН. Часове преди да изтече срокът за подновяването му година по-късно, Русия каза, че спира участието си.

"Путин постави две условия - осигуряване на трансфера на средствата от продажбите по договорите и застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното”, каза Ердоган.

По думите на Ердоган първото условие се отнася до това руската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде свързана към системата за разплащания SWIFT. В момента руските банки поради санкциите са поставени извън системата.

Поради санкциите базираната във Великобритания застрахователна компания не застрахова корабите, тъй като руските банки са изключени от системата SWIFT.

По-късно във вторник Ердоган каза днес, че Турция поддържа тесни контакти с ООН по въпроса за съживяването на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. Ердоган добави, че ще обсъди темата с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш по време на Общото събрание на ООН. То ще се състои от 18 до 26 септември в Ню Йорк.

Миналата седмица Гутериш каза, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров "набор от конкретни предложения", насочени към възобновяване на сделката. , която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha