Четвъртък, 16 Май 2024

Изслушването на Илиана Иванова за еврокомисар премина успешно

 Изслушването на Илиана Иванова за еврокомисар премина успешно
Публикация   04:30     06 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     417

   Ключова роля на научните изследвания и иновациите с оглед растежа в Европейския съюз. На това би наблегнала кандидатката за еврокомисар Илиана Иванова през оставащата година от мандата на Европейската комисия (ЕК).

   Във вторник тя беше изслушана в комисиите на ЕК по промишленост и по култура за поста комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

   Иванова беше номинирана на мястото на предходния еврокомисар Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май тази година. В момента тя е министър на външните работи и вицепремиер в кабинета на Николай Денков.

   Изслушването на Иванова във вторник продължи 3 часа, като тя успя да отговори на повечето въпроси, които ѝ бяха зададени.

   Кандидатката за еврокомисар призова за повече инвестиции в научните изследвания и иновациите, които тя определи като жизненоважни за устойчивото бъдеще на ЕС.

   Според нея Европа е двигател на научния процес в света, но в тази област все още има разпокъсаност и недостиг на средства. Затова тя каза, че ще работи за стабилен и достатъчно голям бюджет.

   Иванова каза още, че сред най-важните ѝ приоритети ще бъде доизграждането на европейското образователно пространство. Като други важни акценти тя определи овластяването на младежите и обединяващата роля на спорта.

   "Ако бъда избрана, ще работя неуморно с всички сили в този кратък оставащ мандат да изпълним със съдържание и да допринесем максимално за постигане на целите", каза тя.

   След изслушването председателката на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен определи представянето на Иванова като отлично.

   Председателят на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика Кристан Бушой също каза, че Иванова е показала добри познания по темата.

   "Имам много добри очаквания, убеден съм, че Иванова ще бъде отличен еврокомисар", каза той.

   Официалното решение за назначението на Иванова се очаква в сряда вечер. Ако решението е положително, следващата седмица в Страсбург се очаква европарламентът да гласува назначаването ѝ.

   Иванова беше предложена за еврокомисар в края на юли от ГЕРБ. Тя трябва да заеме поста на Мария Габриел, която го напусна, за да бъде кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС.

   Тя е член на Европейската сметна палата и председател на Комисията за контрол на качеството в институцията. Тя е бивш евродепутат от ГЕРБ между 2009 и 2012 г. Между 2007 и 2009 е част от Столичния общински съвет, когато кмет на София беше Бойко Борисов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha