Властта отчете сериозен спад на заловените с наркотици шофьори след започналото отнемане на автомобили

 Властта отчете сериозен спад на заловените с наркотици шофьори след започналото отнемане на автомобили
Публикация   06:21     01 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     447

   Законодателните промени в Наказателния кодекс, които бяха използвани от МВР като повод от началото на август да се отнемат автомобили на хора, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици, вече дават резултат. Това се разбра след среща на премиера Николай Денков с министрите на вътрешните работи Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски и изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, съобщиха от правителствената информационна служба.

   Те обсъдиха резултати в борбата срещу производството на наркотици и наркоразпространението. Отчетено беше, че само през последния месец са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества.

  От въвеждането на промените в Наказателния кодекс има образувани повече от 430 наказателни производства и са иззети 214 автомобила от дрогирани шофьори, уточняват от Министерския съвет

   "Мярката има и силно превантивен характер. Свидетелство за това е сериозният спад на новите случаи на заловени шофьори, употребили алкохол или наркотици. В София например при сходна интензивност на проверките за употреба на алкохол и наркотици са санкционирани 130 шофьори през първата седмица на август, 122 - през втората и едва 58 - през третата", допълват от пресцентъра на правителството.

 

Очаква се обаче управляващите да предложат нови промени в законодателството. Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков намекна, че ще поиска да се преправи тази част на закона, касаеща употребата на марихуана. Тестовете на шофьорите за този тип наркотик могат да отчетат наличие на марихуана 40 дни след употребата ѝ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha