Четвъртък, 9 Май 2024

,,Булмаркет,, провежда обучение по безопасност в ДИЗ ,,Тегра,, днес

,,Булмаркет,, провежда обучение по безопасност в ДИЗ ,,Тегра,, днес
Публикация   09:46     30 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     1012

  Русенската  компания Булмаркет“ ще проведе учение, част от ежегодната им програма за обучение и подобряване на безопасността при работа с опасни товари, от 10:00 часа днес в Дунавска индустриална зона Тегра.

  Всяка година в програмата от обучения, подготвяни и реализирани от Булмаркет, се задават сценарии за реални кризисни ситуации и методология за разрешаването им. Тазгодишната програма е създадена от Димитър Павлов, мениджър проекти в Булмаркет Груп и дългогодишен ръководител на пожарната в Русе. Под неговата опека се осъществява и оперативното ръководство на учението, както и кординацията между участващите институции и компании.

  На място се сформира временен Оперативен щаб и симулирана координацията и взаимодействието между отделните екипи, работещи на терен, в синхрон с ръководството на обекта и доброволците в следния кризисен сценарий:

   Инцидент при маневра за заставане на понтон на товарен моторен кораб, превозващ бензин в акваторията на Пристанище „Булмаркет -Русе“ на речен км. 480,700, вследствие на което е получена пробойна на ляв борд в района на товарното помещение и възниква изтичане на товар. Капитанът подава сигнал на УКВ 16 канал, който е приет в БУЛРИС и докладван на началник отдел „Аварийно-спасителна дейност река Дунав“ (АСДД). Работниците (операторите) на смяна от „Порт Булмаркет“ ЕАД от своя страна докладват по мобилен телефон на изпълнителния директор на „Порт Булмаркет“ ЕАД. В резултат на разлива на гориво от случаен източник възниква пожар в товаро-разтоварната инсталация на понтона, което изисква да се проведе операция „Борба с пожар на плаващо съоръжение“, както от стационарна брегова противопожарна система на Пристанище „Порт Булмаркет-Русе“, така и с помощта на противопожарната система на баржа DSN-R, собственост на ИА „Морска администрация“, противопожарната и аварийно-спасителна техника на РДПБЗН-Русе и специализиран пожарен автомобил на „Булмаркет груп“ АД.

  „Целта на подобни учения е да се даде възможност за стиковане и подобряване на координацията между екипите при такъв тип инциденти, които са реален риск. В хода на занятието се въвеждат и допълнителни елементи – ситуации, които да усложнят предварително зададената обстановка, за да може максимално бързо и точно да се изчистят всички моменти в координацията на екипите, работещи на терен.“, сподели Светослав Първанов, заместник-изпълнителен директор на „Булмаркет груп“ АД.

   „Сред целите на симулацията беше отработване на съвместните действия и координация на формирования от групата „Булмаркет“: Централен авариен щаб (ЦАЩ) на „Булмаркет груп“ АД и  Обектов авариен щаб на  „Порт Булмаркет“ ЕАД със сили и средства на: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Русе и Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ (ГДАСД) при провеждане на операция по гасене на пожари и локализиране и унищожаване на нефтен разлив в акваторията на Пристанище „Булмаркет - Русе“. Продължихме със запознаване на служителите и работниците на „Порт Булмаркет“ ЕАД и Петролна база „Тегра“ с изградените противопожарни съоръжения и инсталации за ограничаване и гасене на пожар на Понтон „Булмаркет – 3“ и действие с тях, и отработване на методологията за действие при възникване на инцидент: нефтен разлив и пожар.“, каза Димитър Павлов, Мениджър пректи в Булмаркет Груп и дългогодишен директор на пожарната в Русе.

   „Важен акцент в учението е управлението на силите и средствата и съвместните действия и координация на екипажа на МК „Стелла“ към „Порт Булмаркет“ ЕАД и служителите на „Порт Булмаркет“ ЕАД, паралелно с което се тренира и комуникацията с дирекция „Речен надзор - Русе“ (ДРН) към Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) и операторите на „БУЛРИС“.“, разясни Павлов.

   Няколко пъти в годината правим собствени занятия в различни свои обекти без участието на пожарната и останалите структури от Единната спасителна система на страната. Като изходни данни за сценария на учението ползваме реални събития или инциденти от други предприятия в страната или чужбина. Нашите служители се тренират как да оперират със различни пожарогасителни системи, какви действия да предприемат по евакуиране на пострадали колеги, как да се евакуират самите те и в кои безопасни зони. Всяка година инвестираме в колективни средства за защита, модернизираме процесите, прилагаме и повече технологии в процесите за справяне с кризисни  ситуации. Здравето и безопасността на хората ни е над всичко,  затова всяка година създаваме и прилагаме иновации, които спасяват животи.“, допълни Светослав Първанов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha