Четвъртък, 9 Май 2024

Инфлацията в Германия събужда горчиви спомени за хиперинфлацията от 1923 г.

Инфлацията в Германия събужда горчиви спомени за хиперинфлацията от 1923 г.
Публикация   08:23     28 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     505

Рязкото поскъпване на енергията доведе до рецесия, която извади на показ уязвимостта на икономиката.

   До края на 1923 година хиперинфлацията беше обезценила германската валута до такава степен, че карнавалната рокля на една жена струваше няколко милиарда  марки.

   Тази рокля днес е част от изложба в историческия музей във Франкфурт, където в днешно време събужда горчиви спомени у германците, които бяха разтърсени от най-рязкото покачване на цените от обединението на страната насам, предизвикано от нападението на Русия над Украйна.

   „Не сме си представяли, че паралелите ще бъдат толкова ярки“, казва Натали Ангерсбах, един от кураторите на изложбата озаглавена „Инфлацията през 1923. Война, пари, травма.“ „Тази изложба предизвиква доста смесени емоции у нас – разбира се, че не искаме да има инфлация, но вниманието, което изложбата предизвиква ни прави щастливи.“

   Изложбата предизвиква огромен интерес както сред младите, така и сред по-възрастните посетители и беше похвалена и от Филип Лейн, главният икономист на Европейската централна банка, който е базиран в града и който се бори със зъби и нокти, за да свали покачването на цените в 20-членната еврозона до около 2%. 

   Инфлацията в Германия е много далеч от тези 29 000% от 1923-та и не изпарява спестяванията на домакинствата с такава скорост, но предизвикателствата, които поставя не трябва да бъдат подценявани.   

            Инфлация, дефлация и безработица във Ваймарската република |

   Рязкото поскъпване на енергията доведе до рецесия, която извади на показ уязвимостта на икономиката. Завишените неравенства пък подхранват възраждането на крайнодесни политически сили.  

   Инфлацията в най-голямата европейска икономика достигна връх от 11,6% през октовмри и може да се забави до 6,4% през този месец, според проучване на Bloomberg сред анализатори. Поскъпването на всичко от маслото, през бензина, до невижданото увеличение на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ), която прибегна към тях за да овладее инфлацията, е крайно болезнено. И независимо, че затягането на паричната политика може би е към края си, високите лихви вероятно ще се задържат такива дълго време.

   Традиционната неприязън на германците към инфлацията, която се корени в изпитанията от 20-те години на миналия век, се е възродила през 2022 г., след като малко се е поуспокоила през предходния период, показват социологическите проучвания.

Инфлацията в Германия вероятно се e забавила през август |

Подобно на ситуацията отпреди век, последвалите икономически трудности се оказват благодатна почва за популизма. Подкрепата за германската AfD (Алтернатива за Германия) нарасна до рекордно високи стойности през последните месеци, изтласквайки крайнодясната партия пред лявоцентристките социалдемократи на канцлера Олаф Шолц.

   Според Марсел Фрацшер, ръководител на изследователския институт DIW, симпатизантите на AfD са значително по-недоволни от собствения си живот и от икономиката, отколкото средните избиратели. Поради стагнацията на германската икономика нещата може да се влошат още повече.

   За бедните инфлацията е особено осезаема, като разходите за храна, които представляват по-голяма част от техните разноски, отколкото тези на по-богатите домакинства, скачат два пъти по-бързо от общите цени.

   Във Франкфурт, отвъд небостъргачите, където се намират някои от най-големите европейски банки, хранителната банка Frankfurter Tafel е пряк свидетел на последиците.

  Молбите за помощ нараснаха до такава степен, че благотворителната организация беше принудена да замрази приема на нови хора. Въпреки че разполага с достатъчно място за съхранение, даренията не отговарят на търсенето.

   "Веднъж остана само една глава лук и три моркова, а имаше още четири чакащи семейства, които започнаха да се карат за всичко това", казва говорителката Нилаб Алокузай-Кисингер, разглеждайки празните рафтове в склада.

   В един от пунктовете за раздаване, разположен в латиноамерикански нощен клуб, всеки петък сутрин хората се редят на опашка сред цветна парти украса в очакване на торбите си, пълни с всичко - от зеленчуци до колбаси и кисело мляко. Една пенсионерка казва, че пенсията ѝ не стига за храна и наем, тъй като цените рязко са се повишили.

   Инфлацията е на път да се забави още повече, въпреки че цените вероятно няма да се понижат, като така облекчат потребителите.

   "Съществува разбиране, че общата инфлация се понижава", заяви президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел пред телевизия Bloomberg миналата седмица. "Често се случва така, че е необходимо повече време, за да се понижи базисната инфлация. Това би могло да бъде възможен сценарий. Но трябва да изчакаме данните за септември." Правителството обаче също така намалява мерките за подкрепа, които помогнаха за понижаване на сметките за отопление, след като войната в Украйна доведе до рязко покачване на цените на енергията.

   Шолц е оптимист, че инфлацията може да бъде преодоляна, наричайки Германия "напълно способна да се справи с проблемите на нашето време". Инициативите включват бързо инсталиране на терминали за втечнен природен газ, за да се намалят разходите за енергия, и инвестиране в "зеления" преход, за да се запази евтината електроенергия за промишления сектор, който се е пристрастил към евтиното гориво от Русия.

  В музея във Франкфурт сред посетителите, които се запознават с опасностите, свързани с печатането на пари, е и Клаус Моор, пенсионер, който пази в дома си кутия с милиони обезценени марки от дядо си.

  "Надявам се, че няма да стане толкова лошо, колкото тогава", казва той. "Имам висока пенсия, но мога да си представя, че много семейства, особено тези с деца, трудно се справят с днешното увеличение на цените."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha