Колко пари можем да спестим, ако погасим предсрочно своя кредит? Този въпрос си задава почти всеки човек, който някога е купувал жилище. Оказва се обаче, че в тази ситуация опциите са три, а коя да изберем зависи от собствения ни портфейл, Какви са трите опции и как да изберем най-правилната от тях?

   Почти на всеки един от нас в даден момент от живота му се налага да тегли кредит. Най-често за жилище. След вземането на банковия заем обаче следват години на погасяване. В тази ситуация кредитните консултанти съветват да предприемем предсрочно погасяване, а опциите за това са три. Започваме с първата.

   „Ние можем да си намалим месечната вноска, но запазваме срока до пълното погасяване на кредита“, посочва кредитният консултант Иван Стайков.

При втората опция пък вноската остава същата.

„В тази ситуация срокът става по-къс, но си запазваме месечната вноска“, обяснява той.

Обикновено при предсрочно погасяване на кредит банкерите предлагат една от тези две опции. Съществува обаче и трета – увеличаваме вноската и съкращаваме срока. Тук обаче банката трябва да провери дали клиентът има доходите, за да покрива задълженията си.

   Този трети вариант изглежда най-изгоден за клиента, стига той да може да си позволи да покрива вноската. А то би трябвало да може, защото сам я е изискал.  Иван Стайков, кредитен консултант

   За да видим какви средства можем да спестим от всяка една от трите опции вземаме пример с ипотечен креди, чиито остатък по главницата е 100 000 лева. Приемаме, че текущата лихва е 3% плюс месечни такси в размер на 20 лева, а оставащия срок е 10 години или 120 месеца.

   „Тук нашите изчисления показват, че месечната вноска е 966 лева“, сочи Стайков.

   Спестили сме 20 000 лева, с които искаме частично да погасим кредита. Започваме с опция едно – намаляваме месечната вноска.

   „Новият размер на месечната вноска пада с около 190 лева и става 756“, изчислява кредитният консултант.

   По този начин от спестени лихви ще генерираме икономия в размер на 3175 лева. Продължаваме с опция две.

   По този начин вноската остава 966 лева, с срокът от 120 месеца става 93 месеца.  Иван Стайков

   По този начин от спестени лихви ще генерираме икономия в размер на 6119 лева, а от спестени такси – 560 лева. Преминаваме към опция три – вдигаме вноската само с 37 лева и така от 966 става малко над 100 лева.

   Експертите съветват всеки клиент да избере опцията, която най-добре отговоря на доходите му и на семейното положение.

   Георги Карамфилов.