Рибен фест Бръшлен 2023 раздаде близо 1000 чорби, деца рисуваха, самодейци пяха

Рибен фест Бръшлен 2023 раздаде близо 1000 чорби, деца рисуваха, самодейци пяха
Публикация   09:54     27 Авг, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2248

Излъчиха най- добрите майстори на рибена чорба, на чистене и на печене на риба, на най-добра ракия

   За шеста поредна година Бръшлен бе домакин на Рибен фест 2023. Три казана, 17 огньове маси за чистене на риба и 22 проби за най-добра ракия бяха в центъра на вниманието и интереса на гостите на примамливия празник.

  След като бе представена историята на Бръшлен, кметът на Сливо поле Валентин Атанасов поздрави участниците и гостите, като пожела тази традиция да събира повече почитатели и любители на рибните гозби и фолклора.

 

  В рамките на фестивала на сцената се изявиха самодейците от читалищата в Бръшлен и Борисово.

 През това време бяха приготвени и раздадени близо 1000 рибени чорби, 600 порции пържена риба.

  Деца рисуваха и пресъздаваха впечатленията си от видяното от тях на живо на сцената и на жарта върху белите листи. Пленерът бе организиран от русенския художник Валентин Георгиев и местната учителка Мария Недева.

  Но като на всяко едно състезание, жури в различните дисциплини определи най-добрите в приготвянето на рибена чорба, печена риба, чистене на риба и най-хубава ракия. Специално за това издание имаше и допълнителна награда

- Шаран на чеверме, за приготвянето на който бяха отличени Венелин Николов и Богдан Димов от Борисово.

- Най-вкусна рибена чорба- Росен Василев- Бръшлен,

 Емил Ахмедов- Бръшлен

   Печена риба:

 Исмаиил Набаа- ливанец, женен за местна мома, който работи в Дубай

 Ивелин Николов- Борисово

 Николай- Киров- Бръшлен

  Сред участниците на един от огньовете бяха журналисти от в-к "Утро", а в състезанието за най-вкусна рибена чорба имаше представител на РУ "Ангел Кънчев".

В чистенето на риба бе отличен Росен Василев

  При ракията най-добри мостри представиха Живко Григоров /Русе/, Венелин Николов /Борисово/ и Антоанета Христова / Бръшлен/.

   Емил Георгиев е рибар от 30 години. Той дари на фестивала 150 кг. толстолоб, който бе превърнат във вкусна чорба на три казана и също толкова вкусна пържена риба.

   Намеренията ми са вече всяка година да правя подобно дарение. През периода юни- юли излиза много риба от Дунава, но няма пазар за нея. Затова предпочитам да я дарявам на някой дом или на събитие като това.

  Като главен готвач на трите казана Емил съблюдава и напътства правенето на рибената чорба. За него най-важната подправка е девесила.

  А рецептата, която е запомнил от дедите си е: лук, морков, пипер, домат, повече видове риба и отново- девесил. Тези, които слагат картофи и ориз- това вече не е рибена чорба, а яхния.

 В рамките на фестивала беше представена изложба на автентичн народни носии, а в края на празничния ден и ревю на народни носии.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha