Неделя, 14 Април 2024

Франция дава 200 млн. евро за унищожаване на излишното вино

Франция дава 200 млн. евро за унищожаване на излишното вино
Публикация   09:05     26 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     461

Данните на Европейската комисия за годината до юни показват, че консумацията на вино е спаднала с 15% във Франция

   Френското правителство отпуска 200 млн. евро за унищожаване на излишното вино и подпомагане на производителите, предаде Би Би Си, съобщи БГНЕС. Това се случва на фона на коктейл от проблеми в отрасъла, включително намаляващо търсене на вино, тъй като все повече хора пият бира.

   Свръхпроизводството и кризата с разходите за живот също удрят индустрията. По-голямата част от 200 млн. евро ще бъде използвана за изкупуване на излишните запаси, като алкохолът ще се продава за използване в продукти като дезинфектанти за ръце, почистващи препарати и парфюми. В опит да се намали свръхпроизводството лозарите ще могат да се насочат към други продукти като например маслини.

   С насочването на парите към отрасъла френското правителство цели да спре "срива на цените... за да могат винопроизводителите отново да намерят източници на приходи", заяви министърът на земеделието Марк Фесно.

   Въпреки финансовата помощ - първоначален фонд на ЕС в размер на 160 млн. евро, който френското правителство допълни до 200 млн. евро - лозаро-винарският бранш трябва "да гледа в бъдещето, да мисли за промените в потреблението... и да се адаптира", добави той.

    Данните на Европейската комисия за годината до юни показват, че консумацията на вино е спаднала със 7% в Италия, с 10% в Испания, с 15% във Франция, с 22% в Германия и с 34% в Португалия, докато производството на вино в целия блок - най-голямата винарска област в света - е нараснало с 4%.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още